Вступити до родини ATR

Кримськотатарські жінки також є жертвами репресій Кремля — Джеппар

30 жовтня 2020, 12:17
707

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар заявила, що кримськотатарські жінки, зокрема активістки та адвокати, після окупації Криму також стали жертвами репресивної політики РФ.

Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Про це вона заявила під час дебатів Ради Безпеки ООН, присвячених 20-й річниці резолюції РБ ООН 1325 (2000) «Жінки, мир та безпека».

У своїй заяві Еміне Джеппар наголосила на особливому значенні цієї тематики для України, яка продовжує протидіяти збройній агресії з боку Російської Федерації. У цьому зв’язку вона відзначила, що річниця схвалення резолюції має стати нагодою до розробки нових практичних кроків з імплементації порядку денного «Жінки, мир та безпека». Це, зокрема, стосується таких положень резолюції 1325, які закликають сторони конфлікту поважати міжнародне право у контексті захисту прав жінок, жінок-переселенок та дівчат, а також вживати спеціальних заходів для захисту від гендерно обумовленого насильства.

Окрім того, перша заступниця міністра наголосила на необхідності приділення належної уваги до проблем найбільш вразливих верств населення, зокрема жінок і дівчат, на тимчасово окупованих територіях України.

«Репресивна політика російської окупаційної влади в Криму щодо кримськотатарських жінок, зокрема активісток, адвокатів та тих, чиї родичі були незаконно затримані, є ще одним важким наслідком російської агресії проти України. Україна продовжує повноцінну імплементацію зобов’язань за резолюцією 1325 в рамках виконання відповідного Національного плану дій на період до 2025 року», — наголосила Джеппар.

Нагадаємо, наприкінці жовтня стало відомо, що суд у РФ виніс ухвалу про притягнення кримськотатарського адвоката Лілі Гемеджі до відповідальності за нібито «порушення регламенту судових засідань», а фактично — за відстоювання в суді позиції її підзахисного Сервера Мустафаєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ