Вступити до родини ATR

Послуга «єМалятко» буде доступна громадянам з тимчасово окупованих територій з наступного року

2 листопада 2020, 11:49
728

З 2021 року на порталі «Дія» жителям з тимчасово окупованих територій України відкриють доступ до послуги «єМалятко», яка дозволяє отримувати до 10 державних послуг від різних органів влади.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

«Процес отримання свідоцтва народження для дітей з ТОТ можна розділити на два етапи: встановлення факту народження через суд та реєстрація народження в ДРАЦС. В рамках діджиталізації всього цього процесу ми працюємо над спрощенням обох етапів, але це два різні проекти. На першому етапі вже є існуючий інструмент Електронного суду, але він працює в експериментальному режимі, і поки не всі суди готові приймати заяви на встановлення факту народження онлайн. Ми працюємо для прискорення цього процесу. На другому етапі ми плануємо використовувати рішення суду щодо встановлення факту народження, замість медичного висновку про народження для того, аби батьки могли замовити послугу «єМалятко» онлайн», — повідомив заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ України Снавер Сейтхалілєв.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством юстиції та Державною судовою адміністрацією працюють над тим, аби жителі тимчасово окупованих територій України могли скористатися послугою «єМалятко» на порталі «Дія».

Як відомо, «єМалятко» — комплексна послуга для батьків новонароджених дітей. За однією заявою можна отримати одночасно близько 10 державних послуг від різних органів влади.

Наразі жителі з тимчасово окупованих територій не мають можливості отримати документ українського зразка через війну на сході України та окупацію Криму Росією. Батькам необхідно звертатися до суду, оскільки встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя здійснюється у судовому порядку.

Як повідомляв ATR.ua, з 5 жовтня в мобільному додатку «Дія» («Держава і я») запрацювала електронна довідка внутрішньо-переміщеної особи. Електронний варіант можна використовувати нарівні з паперовою довідкою або замість неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ