Вступити до родини ATR

Репресії проти мого народу сьогодні можна порівняти з репресіями Сталіна — останнє слово Рустема Емірусеінова у суді

3 листопада 2020, 08:02
850

2 листопада 2020 року кримськотатарський політв’язень, фігурант «справи про так званий тероризм» (красногвардійська група) Рустем Емірусеінов у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону виступив з так званим останнім словом, у якому засудив недолугість обвинувачень щодо кримських татар та переслідування активістів за їхні політичні позиції та думки.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Останнє слово політв’язня поширило об’єднання «Кримська солідарність».

«Репресії, що чиняться по відношенню до мого народу сьогодні, можна порівняти з репресіями Сталіна. Навіть за часів Хрущова та Брежнєва, коли народ вів ненасильницьку боротьбу за повернення до Криму, репресії були набагато м'якішими, тюремні терміни коротшими і їхнє число значно меншим», — зазначив у своєму виступі Емірусеінов.

Він наголосив, що під час судових засідань ні прокурор, ні судді не навели жодного доказу їхньої причетності до тероризму.

«Наведені прокурором докази на судовому процесі вигадані, жодного прямого факту, що свідчить про нашу так звану «терористичну» діяльність представлено не було. Все, на що посилається сторона обвинувачення, це непряма експертиза псевдоекспертів. Тому даний процес вважаю політично мотивованим», — зауважив Емірусеінов.

Політв’язень додав, що російські силовики, наполегливо демонструючи свою боротьбу з «тероризмом», намагаються показати масштаби так званої «загрози», з боку ісламістів. Однак свідомій частині суспільства стає все більш очевидно, що репресії проти мусульман не мають жодного відношення до боротьби з тероризмом та є прямим наслідком антиісламської політики Росії.

«Ми вимагаємо покласти край подібним «заходам безпеки», покінчити з політикою затикання ротів і переслідування активістів за їхні політичні позиції і думки. Звинувачення у так званому «тероризмі» —  ні що інше, як визнання владою своєї слабкості перед тими, чиєю єдиною зброєю є слово. Поза всякими сумнівами, що брехня російських спецслужб щодо нас викриється. І всім тим, хто причетний до позбавлення волі кримських татар-мусульман тільки за їхню віру, активну життєву позицію, рано чи пізно доведеться відповідати за свої злочини», — підсумував він.

Нагадаємо, сьогодні, 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону має винести вирок Рустему Емірусеінову, Арсену Абхаірову та Ескендеру Абдулганієву.

Таким чином Рустема Емірусеінова може бути засуджено на термін 18 років з обмеженням на 1,5 роки нагляду, Арсена Абхаірова — на 15 років, Ескендера Абдулганієва — на 16 років у колонії суворого режиму.

Як відомо, 14 лютого 2019 року в смт. Октябрське Красногвардійського району Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова та Ескендера Абдулганієва. Після цього чоловіків затримали, їх звинувачують у «причетності до діяльності терористичної організації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ