Вступити до родини ATR

Прокуратура АРК розслідує 17 злочинів, скоєних проти журналістів у Криму

3 листопада 2020, 10:23
772

Прокуратура Автономної Республіки Крим і міста Севастополя розслідує 17 кримінальних проваджень, що стосуються злочинів, скоєних проти журналістів в окупованому Криму.

Про це говорили під час конференції «Переслідування журналістів в Україні: як покласти край?», повідомляє Центр прав людини ZMINA.

Згідно з даними Центру, у восьми з цих проваджень 13 особам повідомлено про підозру. Справи відкриті за кількома статтями КК України, зокрема ст. 146 — незаконне позбавлення волі або викрадення людини, ст. 170 — перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій, ст. 171 — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, ст. 345–1— погроза або насильство щодо журналіста та інші.

«На тлі знищення незалежної професійної журналістики в Криму виникла громадянська журналістика. Активісти з «Кримської солідарності», усупереч переслідуванням з боку окупаційної влади через стріми й соцмережі намагаються розповідати про те, що відбувається на півострові», — зазначила голова правління ZMINA Тетяни Печончик.

За словами правозахисниці «Кримської солідарності» Лутфіє Зудієвої, наразі в ув’язненні перебувають вісім громадянських журналістів і ще один під домашнім арештом за станом здоров’я. Всі вони засуджені за надуманими звинуваченнями окупантів.

Як відомо, після російської окупації Криму навесні 2014 року на півострові регулярно відбуваються обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ