Вступити до родини ATR

Вибори в США: відомі результати у більшості штатів

5 листопада 2020, 09:07
625

У США 3 листопада відбулися чергові президентські вибори. Різниця у голосах за кандидатів — Дональда Трампа та Джо Байдена — коливається в різних штатах. Обидва штаби заявили, що у них є всі шанси виграти.

ФОТО: Reuters

ФОТО: Reuters

Про результати виборів у реальному часі повідомляє агентство The Associated Press.

Голоси за свого кандидата віддали американські виборці з 50 штатів і Федерального округу Колумбія. Наразі чинний президент Дональд Трамп має 214 голосів виборців, його опонент із Демократичної партії Джо Байден — 264.

Залишаються невизначеними переможці ще в 6 штатах — Арізона, Невада, Джорджія, Північна Кароліна, Пенсільванія, Мічиган і Аляска.

Станом на 7:00 5 листопада Трамп лідирує в Джорджії: 49,7% проти 49,1% Байдена, у Північній Кароліні — у Трампа 50,1%, Байден отримав 48,6%, у Пенсільванії, де за Трампа вже проголосували 50,7%, а за Байдена — 48,1%. На Алясці у Трампа — 62,9%, у Байдена — 33%.

Водночас Байден займає лідируючі позиції в Неваді — 49,3% проти 48,7% у Трампа. В Арізоні у кандидата від демократів — 50,7%, у чинного президента — 47,9%.

Кандидат від демократичної партії Джо Байден заявив, що поки не стане оголошувати про свою перемогу на виборах глави держави, але не сумнівається в ній після завершення підрахунку всіх голосів. Він упевнений, що отримав лідерство у достатній кількості штатів, щоб заручитися голосами 270 вибірників.

Зі свого боку Дональд Трамп заявив про фальсифікації в декількох штатах. Команда чинного президента США Дональда Трампа ввечері звернулася до суду з вимогою призупинити підрахунок голосів у штаті Джорджія.

Джорджія стала третім штатом, де Трамп офіційно вимагає зупинити підрахунок голосів. До цього аналогічні позови були направлені до судів Мічигану та Пенсільванії. Трамп також має намір домогтися перегляду підсумків виборів у Вісконсині, де перемогу з перевагою в 0,7% голосів здобув Джо Байден.

Адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані заявив про можливі плани подати судовий позов щодо виборів на федеральному рівні.

В ОБСЄ розкритикували заяви чинного президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа про нібито масові порушення на виборах. Такі заяви шкодять довірі до демократичних інститутів США.

Як відомо, напередодні, під час виступу у Білому Домі Трамп заявляв про свою перемогу, попри ще не пораховані голоси.

Нагадаємо, що 3 листопада у США відбулося офіційне голосування на виборах президента. Загалом ситуація у країні після виборів стабільна, однак протести пройшли у Сіетлі, Вашингтоні, Портленді та деяких інших містах.

Як відомо, у США результати виборів визначають не за кількістю голосів, які віддали за кандидата виборці, а за результатами голосування колегії виборників. Традиційно усі голоси вони віддають за того кандидата, який виграв у штаті. Кожен виборник має один голос, а їхня кількість у кожному штаті розраховується за коефіцієнтом кількості населення в регіоні. Ця кількість коливається між 3 і 55 голосами. Таким чином перемогу на виборах здобуває той кандидат, який отримає більш як 50% голосів виборників — 270 і більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ