Вступити до родини ATR

Україна наполягає на обміні полоненими в ОРДЛО не пізніше 15 грудня — Кравчук

5 листопада 2020, 11:18
594

У «Плані спільних кроків», який Україна підготувала для Тристоронньої контактної групи, зазначається, що обмін полоненими у форматі «всіх на всіх» має відбутися не пізніше 15 грудня 2020 року.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це очільник делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук повідомив агентству «Інтерфакс-Україна».

Українська сторона вимагає повний і безумовний доступ міжнародних організацій, включаючи Міжнародний комітет Червоного Хреста, до всіх утримуваних осіб до середини листопада 2020 року, а обмін полоненими має бути проведений не пізніше 15 грудня 2020 року.

Окрім того, «План спільних кроків» для ТКГ містить пропозицію про повне припинення конфлікту і демілітаризацію окремих районів Донецької та Луганської областей, аби створити всі необхідні умови для проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року.

«Необхідно буде прийняти закон про особливості проведення місцевих виборів в ОРДЛО. Я думаю, що Верховна Рада вже напрацювала багато в цьому напрямку. Потрібно підняти всі ці напрацювання, подивитися на їх зміст, і з урахуванням тих змін, які відбулися, ухвалити відповідне рішення», — зазначив Кравчук.

Нагадаємо, що раніше представники ОБСЄ в ТКГ закликали сторони докласти усіх зусиль для проведення якнайшвидшого обміну полоненими на Донбасі. Україна вже передала до ТКГ списки полонених.

Як відомо, обмін заручниками між Україною та ОРДЛО не відбувається вже кілька місяців, оскільки сепаратисти не узгоджують списки.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що обмін полоненими залежить від доступу представників Червоного Хреста до окупованих територій Донецької і Луганської областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ