Вступити до родини ATR

Двох кримських «судей» оголошено в розшук за витіснення незгодного з окупаційним режимом населення

6 листопада 2020, 08:15
855

«Заступнику голови суду» та «судді» «Євпаторійського міського суду» Криму повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв ведення війни.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Автономної республіки Крим та міста Севастополя.

«За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозри «заступнику голови суду» та «судді» незаконно створеного «Евпаторийского городского суда Республики Крым» за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв ведення війни). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, «судді» незаконно виносили рішення про штрафування і видворення з території півострову громадян України, які нібито не мали «документів, які дозволяють перебувати у Криму». За даними слідства, «суддями» було винесено близько 40 незаконних рішень про депортацію.  

У діях підозрюваних слідство вбачає порушення міжнародного гуманітарного права, а саме — Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року і додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів. 

Кримських «судей» оголошено у розшук, їм загрожує до 12 років ув'язнення. 

Нагадуємо, що прокуратура АР Крим оголосила підозру «судді» з Сімферополя, який переслідував керівництво Меджлісу.

Раніше Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду в Гаазі через окупацію Криму. Серед повідомлень про правопорушення були перераховані численні факти переміщення та видворення окупантами громадян України з півострова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ