Вступити до родини ATR

Вибори у США: Трамп оскаржуватиме результати

8 листопада 2020, 20:31
710

Джо Байден отримав понад 270 голосів, необхідних для перемоги на президентських виборах. Передвиборчий штаб Дональда Трампа і Національний комітет Республіканської партії подали позов в округ Марікопа (штат Арізона), стверджуючи, що при підрахунку голосів були допущені порушення.

Про це повідомляє Reuters.

«Працівники виборчих дільниць щосили намагалися керувати новими машинами для голосування в окрузі Марікопа і неправильно натискали і говорили виборцям натискати зелену кнопку, щоб усунути помилки. У результаті машини для голосування проігнорували голоси, подані виборцями особисто в день виборів в окрузі Марікопа», — заявляють у штабі Трампа.

Окрім того, напередодні в офіційній заяві Трамп наголосив, що рішення про перемогу на виборах ухвалюється після підрахунку законних голосів, а не після заяв медіа, і починаючи з 9 листопада, його штаб буде оскаржувати результати виборів у судах.

«Починаючи з понеділка, наша кампанія почне розглядати нашу справу в суді, щоб гарантувати дотримання виборчого законодавства і призначення законного переможця. Американський народ має право на чесні вибори: це означає підрахунок усіх законних виборчих бюлетенів і неврахування незаконних. <...> Я не заспокоюся, доки американський народ не отримає чесного підрахунку голосів, якого вони заслуговують, і чого вимагає демократія», — написав Дональд Трамп.

Водночас Джо Байден під час звернення до американців оголосив про свою перемогу та підкреслив, що ця перемога є найчисельнішою за всі часи, нагадавши про кількість американців, які проголосували за нього. Він додав, що упродовж свого президентства зосередиться на об’єднанні нації.

«Я обіцяю бути президентом, який прагне не розділяти, а об’єднувати, тим, хто не поділяє штати на червоні й блакитні, а бачить лише Сполучені Штати», —  підкреслив новообраний президент.

Президент України Володимир Зеленський на своїй офіційній сторінці у Twitter привітав Джо Байдена та Камалу Гарріс, яка стане держсекретарем США.

«Україна оптимістично дивиться на майбутнє стратегічного партнерства з США. Ми завжди співпрацювали в галузі безпеки, торгівлі, інвестицій, демократії, боротьби з корупцією. Наша дружба стає лише міцнішою», — написав Зеленський.

Нагадаємо, 3 листопада у США відбулися вибори президента. За попередніми результатами, кандидат від демократів Джо Байдена отримав перемогу. Його вже привітали з обранням лідери іноземних держав, в тому числі президент України.

Як відомо, у США результати виборів визначають не за кількістю голосів, які віддали за кандидата виборці, а за результатами голосування колегії виборників. Традиційно усі голоси вони віддають за того кандидата, який виграв у штаті. Кожен виборник має один голос, а їхня кількість у кожному штаті розраховується за коефіцієнтом кількості населення в регіоні. Ця кількість коливається між 3 і 55 голосами. Таким чином перемогу на виборах здобуває той кандидат, який отримає більш як 50% голосів виборників — 270 і більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ