Вступити до родини ATR

Азербайджано-вірменський конфлікт: Ердоган обговорив з Путіним створення робочої групи щодо Карабаху

9 листопада 2020, 13:26
728

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував президенту РФ Володимиру Путіну створити спільну робочу групу з врегулювання ситуації у Нагірному Карабасі.

Про це йшлося під час телефонної розмови глав держав, передає CNN Turk.

«Давайте разом вирішимо карабахську проблему за одним столом», — заявив Ердоган.

Путін позитивно відреагував на пропозицію турецького лідера, тому найближчими днями переговори можуть перейти у двосторонній формат, який буде діяти поза роботою Мінської групи ОБСЄ.

У пресслужбі Кремля підтверджують факт розмови Ердогана та Путіна.

«Президент Росії поінформував турецького колегу про проведену серію телефонних контактів із лідерами Азербайджану та Вірменії. Ці контакти були орієнтовані на пошук варіантів якнайшвидшого припинення бойових дій і виходу на політико-дипломатичне врегулювання», — йдеться у повідомленні.

Як повідомляв ATR.ua, 8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про звільнення азербайджанською армією важливого для контролю над Нагірним Карабахом міста Шуші. Через нього проходить ключова дорога Степанакерт-Шуша-Лачин, єдина, якою Вірменія доставляла армію та техніку на територію Карабаху. 

Нагадаємо, 27 вересня загострився конфлікт Азербайджану і Вірменії навколо Нагірного Карабаху. Влада Азербайджану заявила про обстріл Нагірного Карабаху з боку Вірменії, повідомлялося про загиблих як серед військових, так і серед мирних жителів. Пізніше Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. 1991 року Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою» (фактично контрольованою Вірменією). Азербайджан, як пізніше і більшість країн світу, не визнав створення «республіки», вважаючи, що Нагірний Карабах окупувала Вірменія. У 1994 році — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ