Вступити до родини ATR

Росія почала відправку «миротворців» у Нагірний Карабах

10 листопада 2020, 09:01
783

У зоні конфлікту в Нагірному Карабасі будуть розміщені російські «миротворці».

Про це повідомили у пресслужбі міноборони Росії, передають російські ЗМІ.

Таке рішення було ухвалено лідерами Росії, Вірменії та Азербайджану.

«Миротворчий контингент» Росії буде розміщений уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж коридору, що з'єднує Нагірний Карабах з Вірменією.

Путін зазначив, що азербайджанські та вірменські сили в Карабасі зупиняться на зайнятих ними позиціях. Баку і Єреван також повинні обмінятися військовополоненими, а всі транспортні вузли в Карабасі розблокуються.

Президент Росії заявив, що розраховує, що домовленості створять умови для довгострокового врегулювання конфлікту.

«Виходимо з того, що досягнуті домовленості створять необхідні умови для довгострокового і повноформатного врегулювання кризи навколо Нагірного Карабаху на справедливій основі та в інтересах вірменського і азербайджанського народів», — зазначив Путін.

Зазначається, що основу так званого «миротворчого контингенту» Росії складуть підрозділи Центрального військового округу РФ.

Всього задіяно 1 960 військових, 90 бронетранспортерів і 380 одиниць техніки.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підписав з президентами Азербайджану Ільхамом Алієвим та президентом Росії Володимиром Путіним угоду про припинення бойових дій у Нагірному Карабасі.

Згідно з документом, Росія, зокрема, розгорне у регіоні «миротворчий контингент» щонайменше на п’ять років.

Як повідомляв ATR.ua, 8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про звільнення азербайджанською армією важливого для контролю над Нагірним Карабахом міста Шуші. Через нього проходить ключова дорога Степанакерт-Шуша-Лачин, єдина, якою Вірменія доставляла армію та техніку на територію Карабаху. 

Нагадаємо, 27 вересня загострився конфлікт Азербайджану і Вірменії навколо Нагірного Карабаху. Влада Азербайджану заявила про обстріл Нагірного Карабаху з боку Вірменії, повідомлялося про загиблих як серед військових, так і серед мирних жителів. Пізніше Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. 1991 року Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою» (фактично контрольованою Вірменією). Азербайджан, як пізніше і більшість країн світу, не визнав створення «республіки», вважаючи, що Нагірний Карабах окупувала Вірменія. У 1994 році — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ