Вступити до родини ATR

Азербайджан святкує перемогу в карабахській війні

10 листопада 2020, 09:31
1006

Азербайджан відзначає перемогу в карабахській війні. Вночі жителі вийшли на вулиці з прапорами та феєрверками.

Про це повідомляє азербайджанське інформаційне агентство Report.

«Після заяви Президента Ільхама Алієва про перемогу і підписання документа про капітуляцію Вірменії, жителі столиці вийшли на вулиці з прапорами і аплодують цій радісній новині. Столиця до ранку святкувала перемогу Азербайджану над Вірменією з феєрверками, піснями і танцями», — йдеться у повідомленні.

 {gallery_1}

Раніше президенти Росії, Вірменії та Азербайджану підписали спільну заяву про припинення вогню в Карабасі. Згідно з угодою, Вірменія зобов'язалася до 15 листопада повернути Азербайджану Кельбаджарський район, а до 1 грудня — Лачін. За словами президента Азербайджану Ільхама Алієва, у справі багаторічного карабахського конфлікту поставлена ​​крапка.

«Цієї ночі завершилася 30-річна Карабахська війна. Через два дні після офіційного звільнення від окупації Шуші, ключового міста в Нагірному Карабасі, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян оголосив про виконання усіх вимог, які висував Азербайджан для припинення бойових дій і повернення до мирного врегулювання нагірно-карабахського конфлікту. Вірменія капітулювала і погодилася на виведення військ з решти захоплених Кельбаджарського, Агдамського і Лачинського районів», — пише Вісник Кавказу.

Як повідомляв ATR.ua, 8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про звільнення азербайджанською армією важливого для контролю над Нагірним Карабахом міста Шуші. Через нього проходить ключова дорога Степанакерт-Шуша-Лачин, єдина, якою Вірменія доставляла армію та техніку на територію Карабаху. 

Нагадаємо, 27 вересня загострився конфлікт Азербайджану і Вірменії навколо Нагірного Карабаху. Влада Азербайджану заявила про обстріл Нагірного Карабаху з боку Вірменії, повідомлялося про загиблих як серед військових, так і серед мирних жителів. Пізніше Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабаського конфлікту.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році. 1991 року Нагірний Карабах проголосив себе незалежною «республікою» (фактично контрольованою Вірменією). Азербайджан, як пізніше і більшість країн світу, не визнав створення «республіки», вважаючи, що Нагірний Карабах окупувала Вірменія. У 1994 році — після шести років війни — був підписаний Бішкекський протокол, за яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ