Вступити до родини ATR

Перша вакцина від COVID-19 проходить фінальну стадію випробувань

10 листопада 2020, 13:12
735

Розробники «Pfizer» та «BioNTech» заявили про успішне проходження третьої фази випробувань своєї вакцини. Перша ефективна вакцина проти COVID-19 може захистити людей від зараження на 90%.

Про це повідомляє «Reuters».

«Ми суттєво наблизились до того, щоб забезпечити людям у всьому світі вкрай необхідний прорив і допомогти покласти край цій глобальній кризі у сфері охорони здоров'я», — сказав голова «Pfizer» Альберт Бурла.

Вакцину «BNT162b2» протестували у США, Німеччині, Бразилії, Аргентині, Південній Африці та Туреччині на 43,5 тисячах людей. Її вводять двічі, повторно на 28 день внутрішньом'язово. Вона містить тільки найважливішу ділянку S-білка коронавіруса. Тобто в ній міститься не вбитий вірус, а РНК вірусу, в якій закодовано ділянку одного з генів коронавіруса. РНК повинна проникнути в клітини людини, і якийсь період часу клітини будуть самі напрацьовувати вірусний білок, на який розвиватиметься імунітет.

У «Reuters» наголошують, що додаткові висновки про безпечність вакцини мають надійти до кінця листопада. Результати досліджень дають підставу для використання вакцини в певних випадках, а не для широкого застосування.

Окрім того, виникають певні логістичні проблеми, через те що вакцину потрібно зберігати в надхолодному середовищі при температурі нижче мінус 80°С.

Загалом у світі 11 вакцин проходять третю стадію клінічних досліджень, але ця першою показала такі результати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ