Вступити до родини ATR

«Суд» у Криму відмовив в апеляції на рішення щодо «попередження» кримськотатарській правозахисниці

11 листопада 2020, 10:32
831

«Верховний суд» Криму відмовив у апеляції на рішення «Джанкойського районного суду» за позовом Лутфіє Зудієвої про визнання незаконними дій співробітників «прокуратури». У травні вони винесли кримськотатарській правозахисниці попередження «про неприпустимість екстремістської діяльності».

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це Лутфіє Зудієва повідомила «Кримській солідарності».

На думку адвоката Ладіна, попередження носять масовий характер і суперечать Конституції РФ та нормам міжнародного права. Він вважає, що усі докази проти правозахисниці є не обґрунтованими.

«Співробітники «прокуратури» посилалися на якісь секретні дані для службового користування, які вони отримали від ФСБ. Ними і обґрунтовували виписане застереження. У нас є підстави вважати, що ці матеріали не надали не тому, що вони внутрішні, а тому що вони нічого не доводять. Всі ці застереження просто носять характер залякування журналістів і активістів з боку «влади». Ми вважаємо рішення політично мотивованим», — заявив Ладін.

Сама правозахисниця розцінює вручення «попереджень» як системний тиск по відношенню до усіх журналістів громадського об'єднання «Кримська солідарність».

«Журналісти, які мають редакційні посвідчення і виконують доручення редакцій, мають повне право на висвітлення масових заходів незалежно від того, «узгоджені» вони чи ні з уповноваженими органами «влади». Перешкоджати журналісту в здійсненні його професійної діяльності є порушенням. Тому видача таких застережень — це відверта спроба чинити тиск на тих, хто висвітлює резонансні в Криму події», — прокоментувала Зудієва.

Нагадаємо, у липні «суд» першої інстанції вже відмовив кримськотатарській правозахисниці Лутфіє Зудієвій у задоволенні її адміністративного позову до «прокуратури», не знайшовши у діях «відомства» нічого протизаконного.

«Попередження» у Криму отримали близько 60 осіб. Серед них — адвокати, правозахисники, учасники одиночних пікетів, члени Меджлісу кримськотатарського народу, активісти «Кримської солідарності».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ