Вступити до родини ATR

РФ може розгорнути ядерну зброю в окупованому Криму — Україна в ООН

12 листопада 2020, 12:32
1034

Заступник постійного представника України в ООН Юрій Вітренко на засіданні Генасамблеї ООН 11 листопада висловив побоювання щодо можливості розгортання Росією ядерного потенціалу в окупованому Криму та закликає міжнародну спільноту відреагувати.

Про це йдеться на сторінці Постійного представництва України при ООН у Facebook.

«Триваюче перетворення Криму у величезну військову базу може свідчити про можливість розгортання ядерного потенціалу на окупованому півострові, тим самим підриваючи без'ядерний статус України. Це має негайно змінитися», — заявив Вітренко.

За словами заступника постійного представника, вже є інциденти, що свідчать про невиконання Росією міжнародних зобов’язань щодо ядерної безпеки.

«Міжнародне співтовариство не повинно закривати очі на цю небезпеку», — закликав він.

Посадовець також нагадав, що спроби Росії взяти під контроль ядерні об'єкти та матеріали, розташовані в окупованому Криму, суперечать міжнародному праву та Статуту Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

«В результаті, окупаційна держава перешкоджає інспекторам МАГАТЕ отримати доступ до місць зберігання ядерних та радіоактивних матеріалів — як у Криму, так і на Сході України», — зауважив Юрій Вітренко.

Нагадаємо, у грудні 2019 року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також частин Чорного й Азовського морів». У ній є пункт про захоплені Росією ядерні об'єкти та інфраструктуру на окупованій території. У документі закликають Росію «утриматися від зусиль щодо розширення своєї юрисдикції на ядерні об ’єкти та інфраструктуру в Криму».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ