Вступити до родини ATR

«Суд» розпочав розгляд позову Казима Аметова через нелюдські умови утримання

17 листопада 2020, 11:02
828

«Залізничний районний суд» Сімферополя розпочав розгляд позову Казима Аметова у зв'язку з нелюдськими умовами утримання під вартою в ІТТ Бахчисарая та в СІЗО №1 Сімферополя. Кримський татарин перебував під вартою з 23 листопада 2017 року по 24 січня 2019 року, а у липні цього року звернувся до суду з позовною заявою.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомляють активісти «Кримської солідарності».

«Зараз сторони — позивач і відповідач представляють документи, що обґрунтовують їхні позиції. Зокрема, ми представили документ, це скарга до ЄСПЛ, подана ще в 2019 році в інтересах Казима Аметова, де описуються умови утримання в СІЗО та в ІТТ. На наступному засіданні ми повинні надати свої уточнені позовні вимоги. У свою чергу, представники ІТТ і СІЗО повинні надати книгу обліку осіб та журнал покамерного кількісного обліку осіб, які утримувалися там за необхідний період», —  розповів адвокат Рустем Кямілєв.

У позові повідомляється, що в ІТТ Бахчисарая Казіма Аметова тримали в камері площею 8 квадратних метрів, без унітаза, без вентиляції. Замість санвузла — дірка в підлозі, нічим не відгороджена від житлового простору камери. Питної води в камері не було, а гаряча вода в крані зовсім була відсутня. Замість призначених 48 годин утримання позивач знаходився там протягом 7 днів за відсутності прогулянок, доступу до свіжого повітря, гарячого харчування та душу.

Окрім того, за інформацією активістів, у СІЗО Сімферополя, за час перебування під вартою його тричі переселяли до різних камер. Там арештанти часто спали по черзі, адже спальних місць на всіх не вистачало. В одній з камер у вікнах не було шибок, і ув'язнені закривали їх матрацами. У всіх камерах на стінах були цвіль та грибок.

«Сімферопольський слідчий ізолятор давно потребує ремонту режимних корпусів. Будинок побудований ще на початку XIX століття. Камери маленькі, немає вентиляції, туалети незакриті. Ці умови прирівнюються до тортур і вважаються нелюдськими, адже навіть здорові люди там починають хворіти», —  зауважив адвокат.

Казим Аметов вимагає визнати дії працівників ІТТ Бахчисарая і СІЗО Сімферополя незаконними та стягнути з Російської Федерації в особі головного розпорядника бюджетних коштів ФСВП Росії компенсацію в розмірі 521 029 рублів за неналежні умови утримання в СІЗО №1 Сімферополя і компенсацію в розмірі 32 000 рублів за неналежні умови утримання в ІТТ Бахчисарая.

Нагадаємо, 24 січня «Київський районний суд» Криму змінив запобіжний захід фігурантам «справи Веджіє Кашка» Бекіру Дегерменджі, Казиму Аметову та Руслану Трубачу на домашній арешт. Вони перебували у СІЗО 15 місяців.

Як відомо, 23 листопада 2017 року ФСБ РФ спільно з Міністерством внутрішніх справ затримала в Сімферополі кримських татар Бекіра Дегерменджі, Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Куртсеїта Абдуллаєва, якого пізніше відпустили. Окупанти звинуватили чоловіків у нібито «вимаганні» у громадянина Туреччини. Насправді ж, кримські татари намагалися допомогти родині Веджіє Кашка повернути вкрадені цим громадянином гроші. Йдеться про Юсуфа Айтана, громадянина Туреччини, який вкрав у сім'ї Кашка велику суму грошей. На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, російські спецслужби використовували турка, або той сам пішов з ними на співпрацю, щоб таким чином уникнути повернення боргу.

Затримані кримські татари в момент облави в кафе знаходилися разом з Веджіє Кашка. Вони прийшли туди на прохання самого Юсуфа Айтана, який напередодні пообіцяв їм повернути гроші. Під час затримань Веджіє Кашка стало погано. По дорозі в лікарню жінка померла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ