Вступити до родини ATR

Азербайджан запустив газопровід до Європи в обхід Росії

17 листопада 2020, 11:35
887

17 листопада запрацював трансадріатичний газопровід, який поставлятиме газ з Азербайджану до Європи.

Про це повідомляє пресслужба консорціуму.

«Південний газовий коридор — новаторський постачальник природного газу з Азербайджану до Європи та одна з найсучасніших та найнадійніших систем транспортування енергії. Як ключова складова Південного газового коридору довжиною 3500 км, TAP поєднує стратегічні та ринкові особливості конкуренції. Це гарантує, що Європа може отримувати поставки з іншого джерела, одночасно підтримуючи ключові цілі ЄС щодо досягнення інтегрованого енергетичного ринку та стійкого, безпечного та диверсифікованого енергетичного комплексу, сприяючи поточним потокам до переходу до чистої енергії», — заявив голова ради директорів проєкту Мурад Гейрадов.

Завдяки цьому, ЄС хоче знизити залежність від «Газпрому» і зменшити роль Росії як монополіста на ринку. По трубопроводу у Європу постачатимуть природний газ з родовища Шах Деніз II у Каспійському морі. Загальна протяжність Південного газового коридору становить 3500 кілометрів. TAP сприятиме поставкам газу в країни Південно-Східної Європи. Газотранспортну систему будували 4,5 роки, її прокладали через територію Греції, Албанії, по дну Адріатичного моря з виходом на узбережжя Італії.

Вартість прокладання трубопроводу склала $5 мільярди, він має щороку постачати 10 мільярдів кубометрів газу, але його пропускна здатність може бути підвищена до 20 мільярдів кубометрів.

Акціонерами Трансадріатичного газопроводу є британська ВР (20%), азербайджанська SOCAR (20%), італійська Snam (20%), бельгійська Fluxys (19%), іспанська Enagas (16%), швейцарська Swis Axpo (5%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ