Вступити до родини ATR

«Справа» Аблямітова: свідки плуталися у свідченнях

18 листопада 2020, 08:52
857

17 листопада у «Кіровському районному суді» Криму відбулося судове засідання у «справі» Меджита Аблямітова, якому закидають участь в «українському нацбатальоні». Слухання пройшло у закритому режимі.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомив адвокат Айдер Азаматов, передають активісти «Кримської солідарності».

«Ми допитали чотирьох свідків. Двоє з них — оперативні співробітники ФСБ на прізвища Псарьов і Страдетський, які проводили оперативно-розшукові заходи у цій «справі». Ще один свідок — колишній учасник батальйону на прізвище Османов і ще один свідок, який брав участь у слідчих заходах, понятий на прізвище Русенович», — розповів адвокат.

Згідно зі свідченнями Псарьова стало відомо, що у ФСБ надійшла інформація з МЗС Російської Федерації про те, що батальйон буцімто становить економічну загрозу та політичну небезпеку для Росії. На підставі цього повідомлення «оперативні співробітники» у Криму почали проводити оперативно-розшукові заходи.

«Співробітник ФСБ на «суді» сказав, що в очі не бачив цього письмового роз'яснення, але його колеги, такі ж співробітники ФСБ, сказали, що таке роз'яснення у письмовому вигляді є, і воно знаходиться в «управлінні». «Суд» теж почав питати у співробітника — яким чином він зробив висновок, що ця організація якусь загрозу становить? Він сказав, що за оперативними даними, які він не може розсекретити, тому що це становить державну таємницю», — прокоментував Азаматов.

У результаті, клопотання захисника про оголошення цих відомостей «суд» відхилив, підтримавши версію обвинувачення про «держтаємницю». Адвокат вважає, що з урахуванням цього рішення «суду», втрачає сенс закритість засідання, оскільки він не може з'ясувати ключові для захисту Аблямітова відомості.

«Коли я ставив їм питання щодо таких самих учасників батальйону як Османов, Зейтулаєв, один оперативний співробітник говорив, що зовсім не пам'ятає, і йому стало це відомо лише від своїх колег — слідчих. Він плутався у свідченнях. «Суд» у нього так само неодноразово перепитував — як оперативні співробітники отримали інформацію, що Аблямітов є учасником батальйону, ну і Османов, і Зейтулаєв? Оперативний співробітник не зміг відповісти на це питання», —  повідомив захисник.

Свідок Османов відповісти на питання адвоката про участь Аблямітова однозначно не зміг і повідомив «суду», що «не може підтвердити цей факт, багато часу пройшло, і деякі моменти він зовсім не пам'ятає».

«Він не бачив, щоб той брав участь у тактичних навчаннях і сказав, що Аблямітов знаходився в батальйоні в якості особи, яка займається організаційно-господарською діяльністю і був як вартовий. Може у нього був якийсь цивільно-правовий договір та за цим договором здійснював свою діяльність. Свідок не зміг пояснити нічого», — розповів адвокат.

«Суд» оголосив перерву до 2 грудня. На наступному засіданні будуть допитані ще чотири свідки звинувачення.

Нагадаємо, що 19 серпня ФСБ затримала Меджита Аблямітова за звинуваченням в участі в «українському націоналістичному батальйоні» і порушила проти нього кримінальну «справу» за ст. 208.2 КК РФ (участь в незаконному збройному формуванні). У ФСБ стверджують, що чоловік у 2016 році виїхав на материкову частину України і вступив в батальйон імені Номана Челебіджихана, створений Ленуром Іслямовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ