Вступити до родини ATR

Омбудсмен звернулася до міжнародної спільноти щодо надання медичної допомоги політв’язню Абдуллаєву

18 листопада 2020, 12:17
964

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до своєї колеги в РФ Тетяни Москалькової та міжнародної спільноти щодо відновлення прав фігуранта «справи про тероризм» (сімферопольська група) Теймура Абдуллаєва та надання йому необхідної медичної допомоги.

Про це Людмила Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою негайно відреагувати та забезпечити відновлення прав Теймура Абдуллаєва. Зокрема, припинити катування і нелюдське поводження, забезпечити надання відповідної медичної допомоги, привести умови тримання у відповідність з мінімальними правилами поводження з в’язнями, а також з’ясувати правомірність поміщення в ШІЗО. <...> Прошу міжнародну спільноту звернути увагу на кричущі порушення прав кримського татарина, який незаконно утримується у російській колонії. Продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля, посилити тиск на країну-окупанта, аби змусити припинити порушення норм міжнародного права та негайно їх звільнити», — написала Денісова.

Окрім того, омбудсмен наголосила, що права Теймура Абдуллаєва систематично порушуються керівництвом цієї установи, адже раніше його близько п'яти місяців безпідставно утримували у штрафному ізоляторі.

Як повідомляв ATR.ua, мати фігуранта «справи про тероризм» (сімферопольська група) Теймура Абдуллаєва закликала омбудсменів, міжнародні та правозахисні організації відреагувати на ситуацію, яка склалася з її сином. Напередодні у нього піднялася температура, однак замість надання медичної допомоги його відправили в штрафний ізолятор.

Як відомо, у жовтні 2016 року силовики в окупованому Криму відразу у декількох районах провели обшуки у будинках кримських татар. Тоді ФСБ затримала Рустема Ісмаїлова, Еміля Джемаденова, Айдера Салєдінова, братів Узеїра і Теймура Абдуллаєвих. Їх звинуватили у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії. Кримських татар заарештували та згодом етапували до Росії.

У червні 2019 року суд в РФ виніс вирок фігурантам цієї «справи». А у грудні того ж року Верховний суд у Москві скоротив усім шістьом терміни ув'язнення на пів року. Так, Теймур Абдуллаєв був засуджений до 16 років і 6 місяців, Узеїр Абдуллаєв — 12 років і 6 місяців, Рустем Ісмаїлов — 13 років і 6 місяців, Еміль Джемаденов — 11 років і 6 місяців, Айдер Салєдінов — 11 років і 6 місяців ув’язнення у виправній колонії суворого режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ