Вступити до родини ATR

В ООН схвалили проєкт оновленої резолюції щодо прав людини у Криму

19 листопада 2020, 08:24
675

Комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН схвалив проєкт п’ятої оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь».

Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

«Схвалення проєкту — важливий внесок у продовження міжнародного тиску на Російську Федерацію у зв’язку з незаконною окупацією та спробою анексії Криму. Документ підготовлено на основі двох останніх доповідей Генерального секретаря ООН, представлених на вимогу Генасамблеї, в яких задокументовані численні факти масових порушень прав людини на окупованих територіях», — йдеться у повідомленні.

У МЗС повідомили, що ключовими елементами оновленого проєкту резолюції стали заклик до міжнародного співтовариства щодо посилення взаємодії, зокрема у рамках міжнародних платформ, задля тиску на РФ з метою змушення її до виконання міжнародних зобов’язань як держави-окупанта.

«Серед важливих положень цьогорічного проєкту є заклик до припинення кримінального переслідування за ухилення від військового призову, засудження триваючої безкарності за випадки насильницьких зникнень та констатація ролі ФСБ РФ у задокументованих випадках тортур», — зазначають у відомстві.

Також привертається увага до системних політичних репресій проти представників кримськотатарського народу, чергових необґрунтованих суворих вироків політв’язням, переслідування Православної церкви України в Криму, переслідування громадянських журналістів та використання пандемії для здійснення подальшого наступу на права людини.

Окрім того, резолюція вимагає від Росії негайно забезпечити безперешкодний доступ на територію Криму представникам Моніторингової місії ООН та СММ ОБСЄ.

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар у відеокоментарі подякувала усім, хто долучився до проєкту, а також державам-партнерам, що надають підтримку Україні.

«Я хочу щиро подякувати нашим дипломатам за титанічну роботу, представникам Меджлісу кримськотатарського народу, а також громадським організаціям, що долучилися до цієї роботи і висловити велику вдячність країнам-партнерам та друзям України за надзвичайну підтримку, яку ми маємо. Дякую. Sağ oluñız», — прокоментувала вона.

Генасамблея має схвалити резолюцію у грудні.

Як повідомляв ATR.ua, до складу делегації України на 75-ій сесії Генасамблеї ООН увійшли: міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Сергій Кислиця, перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джеппар, заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, начальник відділу ООН Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України Вікторія Кувшинникова, голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, директор Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України Євгенія Філіпенко, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з питань європейської інтеграції Ігор Яременко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ