Вступити до родини ATR

У прокат вийшла кінокартина Олега Сенцова «Номери»

20 листопада 2020, 08:31
761

19 листопада у кінотеатрах розпочався показ стрічки Олега Сенцова «Номери», співрежисером якої став Ахтем Сеїтаблаєв.

ФОТО: трейлер до фільму «Номери»

ФОТО: трейлер до фільму «Номери»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Автор картини та режисер Олег Сенцов керував знімальним процесом «на відстані», перебуваючи під час зйомок у російській колонії в місті Лабитнангі. Спочатку п’єсу поставили у театрі. Згодом її вирішили екранізувати.

Зазначається, що втілити проєкт у реальність змогли за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Нагадаємо, що в основі картини — п’єса «Номери», написана Сенцовим ще до ув’язнення, у 2011 році. Фінальна редакція була зроблена вже у слідчому ізоляторі в Лефортово у Москві. У 2018 році була поставлена вистава, над якою працювали режисерка Тамара Трунова та художник Юрій Ларіонов. Прем’єра на «Сцені 6» у «Довженко-Центрі» відбулася з аншлагом. Перша презентація проєкту повнометражного фільму за п’єсою відбулася у 2018 році в межах пітчингу Одеського міжнародного кінофестивалю, де презентували лист Олега з наміром брати участь у виробництві фільму з-за ґрат. Робочий процес Сенцов і Сеїтаблаєв обговорювали в листах.

Світова прем’єра фільму відбулася у лютому 2020 року в межах Берлінського кінофестивалю. Стрічка отримала схвальні відгуки від почесних гостей та критиків, які зауважили талановиту акторську гру та лякаючу пророчу актуальність подій фільму.

Стрічка «Номери» розповідає про ув’язнене суспільство, що намагається побороти свої страхи та отримати свободу. У світі Номерів усе підпорядковується суворій системі й верховному правителю — Нулю. Десять героїв вже звикли бігти по колу та робити все відповідно до книги Правил. У них немає можливості вибирати, як жити й кого любити. Але життя змінюється з появою нового жителя, якому невідомі чинні закони. Це руйнує спокій пасивної влади. Раптово непохитна віра Номерів розколюється на шматки. Вони хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримати імена і створити новий світ, де пануватимуть їхні закони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ