Вступити до родини ATR

Кримські татари зазнали на собі тягар російської репресивної окупації — посол США в ОБСЄ

20 листопада 2020, 10:40
1123

Росія на території окупованого Криму порушує права людини та позбавляє медіа свободи слова.

Про це під час виступу на Постійній раді організації у Відні заявив посол США в ОБСЄ Джеймс Гілмор.

«Кримські татари зазнали на собі тягар російської репресивної окупації півострова. На сьогодні кримські татари становлять переважну більшість із 90 громадян України, яких Росія утримує як політичних в'язнів», — нагадав він.

Посол зауважив, що винесені судом у Ростові-на-Дону вироки щодо трьох кримських татар — фігурантів «справи про так званий тероризм» (красногвардійська група)  Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова та Ескендера Абдулганієва, яких звинуватили у «причетності до діяльності терористичної організації» є незаконними.

«Подумайте про цих відважних кримськотатарських активістів, що скніють у російських в’язницях. Подумайте про майже 200 дітей цих політичних в’язнів, які ростуть без батьків», — наголосив посол США.

Джеймс Гілмор запевнив, що США повністю підтримують суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, включаючи її територіальні води, та ніколи не визнають російську анексію півострова.

«Ми знову закликаємо Росію припинити зловживання щодо кримських татар, звільнити всіх українців, яких вона несправедливо ув’язнила, і припинити утиски громадянського суспільства і спроби змусити замовкнути голоси опозиції», — підкреслив Гілмор.

Він додав, що санкції проти Росії залишатимуться чинними до тих пір, поки держава-агресор повністю не виконає свої мінські зобов'язання та не поверне Україні повний контроль над півостровом.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ