Вступити до родини ATR

Новообраний президент Молдови: Крим — це Україна

20 листопада 2020, 11:31
1189

Новообраний президент Молдови Мая Санду назвала дії РФ проти України агресією, а Крим вважає окупованою частиною України.

Про це вона розповіла в інтервʼю «Європейській правді».

Мая Санду заявила, що її позиція відносно Криму не змінилася з 2016 року.

«Крим — це частина України. Я поважаю територіальну цілісність і суверенітет України щодо Криму. Я про це говорила, коли була прем’єр-міністром, і запевняю, я говоритиму точно те саме, коли стану президентом», — сказала Санду.

За словами новообраного президента, люди в Молдові мають різні думки відносно Криму та дій РФ в Україні. Російські ЗМІ широко розповсюджені та мають вагомий вплив на людей, формуючи їхню думку. Мая Санду зазначила, що відтепер медіа у Молдові намагатимуться зробити більш незалежними.

«Причина у тому, що люди отримують інформацію з різних джерел, від різних ЗМІ. Треба визнати, що в Молдові загалом дуже мало інформації про події в Україні. Присутність українських ЗМІ також дуже низька. Натомість російські ЗМІ дуже широко присутні, і є чимало людей, на яких вони впливають. Тому ми маємо поділ у суспільстві у ставленні до Криму. Хоча й не лише про російські ЗМІ йдеться. Медіа у Молдові часто використовують з політичною метою — як було під час цієї кампанії. Політики, щоби утриматися при владі, намагаються лякати людей — мовляв, «якщо не ми, то буде війна». Із цим ми також плануємо боротися. Будемо намагатися змінити структуру медіа у Молдові, зробити їх більш незалежними, змінити регулятора тощо», — зауважила Санду.

Нагадаємо, у Молдові 15 листопада відбувся другий тур президентських виборів. У ньому взяли участь орієнтована на євроінтеграцію очільниця партії «Дія і солідарність» Мая Санду та підтриманий Партією соціалістів проросійський чинний глава держави Ігор Додон. Переможцем виборів стала екс-прем’єр-міністр Молдови Мая Санду, вона отримала 57,75% виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ