Вступити до родини ATR

Україна готує хронологію воєнної агресії РФ у Криму

24 листопада 2020, 13:26
757

Заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов повідомив, що Україна готує електронну базу даних, яка матиме хронологію військової агресії Росії в окупованому Криму і на Донбасі. Вона буде частково публічною.

Про це Мамедов повідомив виданню «Дзеркало тижня».

«Ми готуємо хронологію військової агресії Росії в Криму і в Донбасі. Тобто це буде така електронна база даних, відновлені навіть події, які передували окупації. Ми плануємо частково зробити її публічною. Закрити, скажімо, тільки персональні дані обвинувачених, свідків і жертв, а також інформацію про досудовий розгляд. За Кримом технічно хронологія вже практично готова, йде наповнення даними. З Донбасом складніше, так як кожен день йшли бойові дії, ситуація змінювалася мало не кожну годину, тому для відновлення і реконструкції подій необхідно більше часу», — сказав Гюндюз Мамедов.

За його словами, тільки в Криму на момент початку окупації працювало близько 22 тисяч правоохоронців і 1400 осіб в органах прокуратури. З них, трохи більше тисячі правоохоронців і 570 прокурорів не змінили присязі.

Нагадаємо, військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму відбувся «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва використовує для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського опору російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ