Вступити до родини ATR

Лише 10% переселенців стали власниками свого житла

24 листопада 2020, 15:11
654

На сьогодні 62% внутрішньо переміщених осіб орендують житло власним коштом, 16% живуть разом із родичами або у приймаючих сім'ях, 5% — у гуртожитках, 3% — у центрах компактного проживання ВПО, і лише 10 % переселенців вдалося придбати власне житло.

Про це під час онлайн-презентації спецдоповіді омбудсмена Людмили Денісової «Реалізація права внутрішньо переміщених осіб на житло» заявив голова комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець.

За його словами, на сьогодні в Україні діють дві програми забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб — програма «Доступне житло» і програма пільгового кредитування учасників АТО і ВПО. Проте коштів на їхню реалізацію держава виділяє недостатньо.

«Ми можемо констатувати, що під час розрахунків держбюджету на 2021 рік, у першому читанні він уже був проголосований, абсолютно недостатньо коштів було закладено на ці дві програми. Я як голова профільного комітету разом із Людмилою Денісовою домагатимемося того, щоб все-таки в державному бюджеті на 2021 рік було виділено видатки на ці дві дуже важливих програми», — зазначив Лубінець.

При цьому він нагадав, що перша зі згаданих програм передбачає сплату державою 50% вартості будівництва або придбання житла, а також можливість для ВПО отримати додаткове кредитування в банку для будівництва або придбання доступного житла. Друга програма стосується надання переселенцям так званого державного кредиту для придбання квартир чи одноквартирного будинку під 3% річних.

«Можу сказати, що обидві програми є абсолютно логічними і правильними, і друга викликала великий інтерес у ВПО: наразі в ній зареєструвалися 16 тисяч сімей. Якщо ми говоритимемо про приблизні розрахунки, то на рік потрібно виділяти не менше ніж мільярд гривень для того, щоб через деякий час повністю забезпечити потреби на житло хоча б цих 16 тисяч сімей ВПО», — уточнив голова комітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ