Вступити до родини ATR

Окупаційний «суд» залишив ще п’ятьох політв’язнів під вартою

27 листопада 2020, 09:12
1355

26 листопада у «Київському районному суді» Сімферополя відбулися судові засідання по продовженню запобіжного заходу фігурантам «справи про тероризм». Так, «суд» задовольнив клопотання «слідчого» і залишив Ісмета Ібрагімова, Вадима Бектемірова, Аліма Суф’янова та Сейрана Хайредінова під вартою до 2 березня 2021 року, Зекір’я Муратов з інвалідністю третьої групи залишиться у СІЗО на 6 місяців до 17 травня 2021 року.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомляють активісти «Кримської солідарності».

«Наші доводи судом не почули. Все відбувалося в звичайному режимі — як завжди. На інше ми, в принципі, і не сподівалися. Народу Вадим передавав слова вітання. Сказав, що дуже дякує народу за те, що той підтримує його на цій стадії судового процесу», — повідомив адвокат Вадима Бектемірова Марлен Халіков.

Захисник політв’язня Ісмета Ібрагімова Айдер Азаматов вказав на завершення слідчих дій щодо його підзахисного, після чого ніякі експертизи проводитися не можуть.

«Ми заперечували і вказали, що слідчі дії щодо Ібрагімова вже закінчені 19 листопада, коли слідчий в порядку статті 215 КПК повідомив про закінчення стадії попереднього слідства і надав нам можливість ознайомлення з усіма матеріалами кримінальної справи. Тобто слідчий в цій частині просто придумав якусь історію, якої насправді немає», — прокоментував адвокат.

За словами адвоката Лілі Гемеджі, слідство вважає, що її підзахисні Алім Суф'янов та Сейран Хайретдінов з 2015 року вели злочинну діяльність.

«Проте, маючи такий період — 5 років, вони не робили спроб покинути територію Криму, у них тісні соціальні зв'язки. У Хайредінова троє малолітніх дітей, на утриманні чоловіка і батьки інваліди. І ніяких інших підстав, крім припущень про те, що наші підзахисні продовжать займатися злочинною діяльністю немає. Більше того, немає ніяких обґрунтованих фактів того, що вони взагалі займалися цією злочинної діяльністю. Всі доводи слідства триматися виключно на припущеннях і невідомих нам досі аудіозаписах», — вважає адвокат.

Нагадаємо, у липні 2020 року окупанти у Криму влаштували чергову облаву на кримських татар. Силовики провели обшуки за сімома адресами у будинках кримських татар та етнічних росіян-мусульман у Красногвардійському, Сімферопольському, Бахчисарайському районах та у місті Алушта. Тоді затримали: Еміля Зіядінова, Ісмета Ібрагімова, Зекір’ю Муратова, Аліма Суф'янова, Сейрана Хайретдінова, Олександра Сізікова та Вадима Бектемірова. Усім затриманим окупанти закидають «організацію діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації». Згодом окупаційний «суд» у Криму відправив Олександра Сізікова під домашній арешт, решту затриманих запроторили до СІЗО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ