Вступити до родини ATR

Прокуратура АРК оголосила підозру «воєнкому», який проводив призов в окупованому Криму

27 листопада 2020, 13:47
923

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру військовому-зраднику, який обіймає посаду «комісара в Республіки Крим по Чорноморському та Роздольненському районах» у вчиненні злочину, а саме у порушенні законів та звичаїв війни, що полягає у примушуванні осіб служити в збройних силах держави-окупанта.

Про це повідомляє прокуратура АРК.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний після окупації півострову, у 2014 році зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на військову службу до армії держави-окупанта. Згодом, у 2016 році, обійнявши посаду «військового комісара Республіки Крим по Чорноморському та Роздольненському районах», реалізуючи незаконну політику РФ та її окупаційної адміністрації, підозрюваний безпосередньо розробляв план та забезпечував проведення примусових призовних компаній», — йдеться у повідомленні.

За інформацією прокуратури, «військовий комісар» організовував 8 призовних компаній кримчан на строкову службу до Збройних сил Російської Федерації. Вказані дії підозрюваний вчиняв всупереч статті 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка категорично забороняє державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах.

Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.

Як відомо, у жовтні прокуратура АРК спільно з Офісом Генерального прокурора та ГО «Кримська правозахисна група» направили до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду повідомлення про черговий воєнний злочин Росії на окупованому півострові щодо незаконно призову на військову службу до армії країни-окупанта та пропаганду цієї службу серед цивільного населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ