Вступити до родини ATR

До дружини політв’язня прийшли російські силовики

30 листопада 2020, 07:56
663

Дружина фігуранта ялтинської групи «справи про тероризм» Вадима Сірука Анна Богачова розповіла про візит співробітників «поліції», які нібито виконували наказ окупаційного «Міністерства внутрішніх справ» Криму.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомляють активісти «Кримської солідарності».

«Під’їхала біла «Лада», ніяких написів на ній про поліцію, як вони зазвичай пишуть, не було. У машині сиділи водій-чоловік і жінка поруч на пасажирському сидінні. Обидва без медичних масок. Вони не представилися, сказали «не переживайте це просто опитування». Мені запропонували сісти на заднє сидіння, я відмовилася. Мені відразу поставили запитання: чи перебуваю я у будь-яких релігійних організаціях»,розповіла Анна.

Жінка попросила співробітників надати документи, на підставі яких вони хочуть провести опитування. У відповідь вони показали документ з вихідними даними окупаційного «Міністерства внутрішніх справ» Криму.

«У паперах було написано про якісь заходи і по різних районах (подані — ред.) списки людей неофітів. Там так і було написано. По Нижньогірському району було 4 людини. Тобто я, мій чоловік і 2 людини їх прізвища мені невідомі. Я не стала писати пояснювальну, як мені запропонували співробітники і усно відмовилася від дачі будь-яких свідчень. Співробітники сказали, що в такому разі до мене приїдуть представники «МВС» і будуть зі мною спілкуватися», додала вона.

Усю інформацію про подію дружина політв’язня передала адвокату Лілі Гемеджі.

За словами захисниці такі дії силовиків є неприпустимими та незаконними, і ніщо не зобов’язує Анну Богачову надавати їм будь-яку інформацію. 

Як відомо, Вадим Сірук — один з шести фігурантів «справи про тероризм» (ялтинська група). 12 лютого 2016 року після масових обшуків і затримань «Київський райсуд Сімферополя» заарештував Інвера Бекірова, Вадима Сірука, Мусліма Алієва та Емір-Усеіна Куку. Пізніше, 18 квітня були затримані Рефат Алімов і Арсен Джеппаров. Їх звинувачують у «причетності до діяльності терористичної організації».

Як повідомляв ATR.ua, 11 жовтня 2019 року звинувачення запросило до 20 з половиною років позбавлення волі для фігурантів «справи про так званий тероризм» (ялтинська група). Загальний термін покарання шістьом кримським татарам становить майже 100 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ