Вступити до родини ATR

У Бахчисараї може бути втрачено об’єкт кримськотатарської культурної спадщини

30 листопада 2020, 13:18
823

Внаслідок бездіяльності окупаційної влади архітектурна пам’ятка, об’єкт культурної спадщини кримськотатарського народу Ісмі Хан Джамі може бути втрачена.

Про це повідомляє Асоціація реінтеграції Криму.

«У Бахчисараї завдяки безгосподарності окупаційної влади руйнується найважливіший пам’ятник архітектури кримськотатарського народу — Ісмі Хан Джамі. Мечеть побудована імовірно у XVI-XVIII століттях на пожертвування племінниці одного з кримських ханів. 1986 року спорудженню присвоєно статус об’єкта культурної спадщини місцевого значення», — повідомляють активісти.

Як відомо, у 2015 році Росія у Криму почала так звані «реставраційні» роботи в Ханському палаці в Бахчисараї. Як стверджують фахівці, окупанти фактично знищують палац. Так звані «ремонтні роботи» стали причиною для руйнування оригінального фундаменту і автентичної системи водопостачання Ханського палацу. Колишній очільник комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков також розповідав, що черепицю ручної роботи, якою був викладений дах Ханського палацу, окупанти замінили стилізованою підробкою. Окрім того, під час «реставрації» окупанти встановили і підперли підмостки на стіні мечеті Хан-Джамі, де розташований унікальний розпис 18-го століття.

У березні 2019 року секретаріат ЮНЕСКО опублікував доповідь Генерального директора Організації, в якому йдеться про погіршення ситуації в окупованому Криму в сфері компетенції ЮНЕСКО. Зокрема, в ЮНЕСКО визнали, що так звані «реставраційні роботи» на території Ханського палацу в Бахчисараї «загрожують історичній та культурній автентичності цього об'єкта, внесеного до Попереднього списку культурної спадщини ЮНЕСКО». В Організації заявили, що окупаційна влада робить грубі порушення в сфері захисту культурної спадщини Криму.

Головне управління Нацполіції в АР Крим і Севастополі у 2018 році відкрило кримінальне провадження за фактом руйнування окупантами історичної пам'ятки історії та культури кримськотатарського народу — Ханського палацу в Бахчисараї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ