Вступити до родини ATR

Консули стурбовані станом здоров'я кримських політв'язнів у СІЗО

1 грудня 2020, 09:19
746

Консули Генерального консульства України в Ростові-на-Дону відвідали у СІЗО-1 кримських політв'язнів, надавши матеріальну допомогу на придбання продуктів харчування та засобів гігієни. Питання здоров'я політв'язнів консули назвали тривожним.

Про це розповів генеральний консул Тарас Малишевський, передають активісти «Кримської солідарності».

«Ми відвідали наших громадян, кримських татар мусульман, які перебувають на різних стадіях судових процесів — Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Ельдара Кантімірова, Руслана Месутова, заарештованих в рамках алуштинської «справи» та Енвера Омерова, Ризу Омерова, Айдера Джаппарова, заарештованих у Білогірській «справі», а також незаконно засудженого нещодавно Рустема Емірусеінова. Зустрічі відбулися, починаючи з 20 листопада, коли карантинні заходи були послаблені, і наші бесіди можна було провести «вживу», а не через скло», — повідомив консул.

За словами Малишевського, умови утримання у СІЗО — задовільні.

«У СІЗО досить тепло. Це ж питання я ставив усім співбесідникам — чи не мерзнуть, чи достатньо опалення в камерах? Підтвердили всі, без винятку, що на це нарікань немає, як і на загальні умови перебування, наданого харчування, мовляв, «в'язниця є в'язниця». Деякі в камері зі своїми, кримськими мусульманами сидять, інші — з мусульманами з Кавказу. У всіх рівні стосунки з сусідами по камері», — каже Малишевський.

Генконсульство перерахувало політв’язням матеріальну допомогу — на потреби в придбанні продуктів харчування та засобів гігієни в магазині СІЗО. Але найтривожнішим консул вважає питання здоров'я політв'язнів.

«Багато хто з кримських політв'язнів потребує стоматологічних послуг і послуг протезиста. Генконсульство намагається вирішити і це питання, але поки безуспішно — не всі лікарі готові працювати в умовах слідчого ізолятора в нинішніх обставинах», — передають слова генконсула активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ