Вступити до родини ATR

В Україні досі не знають історію кримськотатарського народу — історик

3 грудня 2020, 14:49
1024

Історія кримських татар і кримськотатарської культури досі погано відома в Україні, а радянська влада роками робила усе, аби нав’язати міф про споконвічну ворожнечу слов’ян і кримських татар.

Про це під час Національного круглого столу на тему «Мистецтво» сказала історик Гульнара Бекірова, передає «Укрінформ».

«Зв'язки простежуються в середньовіччі, і це абсолютно не ті зв'язки, про які тривалий час писала радянська історіографія. Вона культивувала міф, який був інструментом утримання кримських татар у місцях вигнання. Це міф про споконвічну ворожнечу слов'ян і кримських татар, слов'ян і мусульман. Насправді все це абсолютно не так. Ми можемо пригадати, наприклад, дуже поважні відносини за часів української і кримськотатарської революцій 1917-1918 рр», — зазначила історик.

У своєму виступі Гульнара Бекірова згадала Усеїна Боданінського, який у 1917 році став ініціатором створення музею у Ханському палаці в Бахчисараї. Пісня ж Джамали «1944», за словами історика, «за три хвилини зробила ім'я і проблему кримських татар відомими у всьому світі».

Окрім того, під час круглого столу була озвучена ідея створити в Україні музей геноциду кримських татар, а також зробити все для того, аби роботи кримських художників були представлені в музеях великих міст України.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики України ініціювало проведення семи круглих столів у різних містах України — Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі і Полтаві. Українські вчені дискутують про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ