Вступити до родини ATR

Еміне Джеппар в ООН розповіла про мілітаризацію Криму

4 грудня 2020, 07:31
882

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар відкрила віртуальний тематичний захід «Мілітаризація Криму: загроза глобальній безпеці» на полях 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

ФОТО: Андрій Гудзенко

ФОТО: Андрій Гудзенко

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

«Перша заступниця міністра поінформувала, зокрема, про триваюче постачання Росією у тимчасово окупований Крим озброєнь та засобів, здатних переносити ядерну зброю, розміщення військового персоналу та захоплення колишніх об’єктів зберігання ядерної зброї. Вона також наголосила на дестабілізації Росією міжнародних верифікаційних та контрольних режимів, а також окреслила проблему «мілітаризації освіти» та незаконного призову місцевого населення до лав російських збройних сил», — поінформували у відомстві.

Еміне Джеппар наголосила на важливості посилення міжнародних зусиль з протидії російській агресії проти України. У свою чергу, учасники заходу відзначили важливість належного реагування на загрози регіональній безпеці, що постають у зв’язку з незаконними діями Росії у тимчасово окупованому Криму.

За інформацією Міністерства закордонних справ, у заході, який зібрав дипломатичний корпус ООН, також взяли участь заступник міністра оборони України Анатолій Петренко, заступниця голови правління Центру оборонних стратегій Аліна Фролова, представники Центру оборонних досліджень України та американського Центру аналізу європейської політики.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання окупації українського півострова. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на окупацію Криму та окремих регіонів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ