Вступити до родини ATR

Друга сімферопольська «справа про тероризм»: двох політв’язнів залишили під вартою

4 грудня 2020, 08:38
964

3 грудня у Третьому Апеляційному суді міста Сочі відбувся розгляд апеляційних скарг захисту на продовження терміну утримання під вартою фігурантам другої сімферопольської групи «справи про тероризм» Руслану Сулейманову та Сейрану Муртазі. Суд відхилив скаргу захисту, залишивши кримських татар під вартою до 15 грудня 2020 року.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про результати засідання розповіли адвокати Айдер Азаматов та Ліля Гемеджі.

Адвокати вважають рішення суду неправомірним, оскільки впевнені — підстав для утримання їхніх підзахисних у СІЗО немає. Підсудні не мають наміру перешкоджати слідству або якимось чином зривати слідчі заходи. Окрім того, на момент розгляду апеляційних скарг ознайомлення з матеріалами кримінальної справи та слідчі дії були завершені, що є достатньою підставою для відмови в задоволенні клопотання державного обвинувача про продовження варти.

«По суті, справу повинні вже передати прокурору з обвинувальним висновком для узгодження, а потім вже в суд. За цими доводами ми просили відмовити у задоволенні клопотання слідчого і просили скасувати рішення суду першої інстанції», — прокоментував Азаматов.

За повідомленням адвоката Лілі Гемеджі, у матеріалах кримінальної справи є лінгвістико-релігієзнавча експертиза, результати якої з позитивного боку характеризують Сулейманова.

«Висновки цієї експертизи свідчать на користь мого підзахисного. Там говориться про те, що ні явних, ні непрямих ознак насильницьких дій в словах і діях мого підзахисного не було», — відзначила вона.

Захисниця нагадала суду, що у Руслана Сулейманова на утриманні перебувають троє неповнолітніх дітей, дружина, а також старі батьки. Але суд не прийняв аргументи захисту до уваги.

Під час засідання адвокати вкотре заявили про необхідність застосування до арештованих кримськотатарських активістів норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, четвертої Женевської конвенції.

Як відомо, внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня були затримані 20 осіб за підозрою у «причетності до терористичної організації». 28 березня стало відомо про затримання в Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Багатьох політв'язнів етапували в РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ