Вступити до родини ATR

Росія має бути запрошена до Кримської платформи — МЗС

8 грудня 2020, 10:32
676

У Міністерстві закордонних справ України вважають обов’язковим запрошення Росії до участі у саміті Кримської платформи, однак впевнені, що держава-агресор відмовиться брати участь у переговорах щодо деокупації Крима.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар в інтерв'ю одного з українських телеканалів.

«Ми вважаємо, що РФ, це принципова позиція, як та країна, яка є країною-окупантом, яка несе повну відповідальність за окупацію і її наслідки, має бути запрошена до Кримської платформи. Однак, ні для кого не є секретом позиція РФ із цього приводу. Тому у нас є великі сумніви, що РФ погодиться брати участь в цій платформі. Але ми вважаємо, що це запрошення РФ має отримати», — підкреслила вона.

Перша заступниця міністра нагадала, що Кримська платформа працюватиме на кількох рівнях. Перший — вищий політичний рівень, до якого приєднаються керівники іноземних держав. Другий — рівень міністрів закордонних справ і міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень експертів.

Окрім того, Еміне Джеппар повідомила, що наразі більше десяти країн позитивно оцінили ініціативу створення Кримської платформи.

«Маю відмітити, що за результатами візиту президента України до Туреччини, який відбувся нещодавно, була прийнята дуже сильна спільна заява, де є готовність співпрацювати в рамках Кримської платформи. Тобто, Туреччина не тільки в усній формі декларує, але й в цій спільній заяві є готовність Туреччини до співпраці в рамках Кримської платформи. Багато інших європейських країн відгукнулися. Британія, Канада, Сполучені Штати можна віднести до тих, хто потенційно зацікавлений в цій роботі», — додала вона.

Як повідомляв ATR.ua, 5 листопада, на брифінгу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що перший саміт Кримської платформи відбудеться у травні 2021 року у Києві. За словами Еміне Джеппар, створення платформи має на меті «задати багаторівневу рамку, яка триматиме тему Криму на різних рівнях».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ