Вступити до родини ATR

«Суд» у Криму продовжив арешт політв’язню Рустему Сейтхалілову

8 грудня 2020, 12:39
1129

«Верховний суд» Криму продовжив термін утримання під вартою політв’язню, фігуранту другої сімферопольської «справи про тероризм» Рустему Сейтхалілову до 6 січня 2021 року. Засідання пройшло в закритому режимі, дружину і родичів кримськотатарського активіста на оголошення вироку не пустили.

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

Про це повідомила дружина політв’язня Ельзара Сейтхалілова, передають активісти «Кримської солідарності».

«Адвокат сказав, що продовжили з 15 грудня до 6 січня, це 21 ще день. Камери знаходяться в дуже поганому стані — дуже багато клопів. Постійні укуси на тілі, свербіж. Окрім того, він скаржиться на безперервний головний біль, що в лежачому положенні посилюється», — схвильована жінка.

Чоловік, за її словами, неодноразово подавав заяву в медико-санітарну частину СІЗО з проханням обстежити його, проте відповідь на запит досі не отримав.

«Нічого не проводилося. Його нікуди не вивозили, не оглядали. Нещодавно він перехворів, у нього була температура, набряк в горлі. Кожен день він писав заяви, викликав лікарів і просив. Але ніхто до нього так і не прийшов», — додала дружина.

Окрім того, за повідомленням активістів, «суддя» не допустив на засідання й кореспондента інтернет-видання Грані.ру Куламета Ібраімова. На його письмове клопотання пресслужба «суду» відповіла після завершення засідання зі стандартним поясненням — закритість «судового» процесу.

«Засідання було призначено на 2 години дня. А відповіли мені о 16.40 вечора, після того як судове засідання вже закінчилося. Хоча я в клопотанні просив — в разі часткового задоволення або відмови повідомити мене до початку «судового» засідання по телефону або на мою електронну пошту. Тут регулярно проходять засідання з порушенням базового принципу гласності», —  повідомляє кореспондент.  

Як відомо, внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня були затримані 20 осіб за підозрою у «причетності до терористичної організації». 28 березня стало відомо про затримання в Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Багатьох політв'язнів етапували в РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ