Вступити до родини ATR

У Росії каратимуть за заклики до повернення Криму Україні

8 грудня 2020, 16:55
781

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років за відчуження частини території Росії і заклики до цього.

Про це повідомляє «РИА Новости» із посиланням на портал правової інформації Росії.

«Кримінальний кодекс доповнюється новою статтею, де передбачається відповідальність за відчуження частини території РФ або інші дії, спрямовані на порушення територіальної цілісності (за винятком робіт з визначення меж із суміжними державами). Як покарання встановлюється позбавлення волі на термін від 6 до 10 років», — йдеться у повідомленні.

Окрім того, повідомляється, що президент Росії Володимир Путін підписав закон про штрафи за публічні заклики до відчуження територій РФ. Таким чином, за первинні заклики громадяни матимуть сплатити від 30 тис. до 60 тис. рублів, для посадових осіб — від 60 тис. до 100 тис. рублів, для юридичних осіб —  від 200 тис. до 300 тис. рублів.

У випадках, коли публічні заклики здійснені з використанням ЗМІ або інтернету, закон вводить підвищені розміри штрафів — від 70 тис. до 100 тис. рублів, для посадових осіб —  від 100 тис. до 200 тис., для юридичних осіб —  від 300 тис. до 500 тис. рублів.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання окупації українського півострова. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ