Вступити до родини ATR

«Справа про недонесення»: адвокат вважає понятих зацікавленими

9 грудня 2020, 10:45
1225

В окупаційному «Совєтському районному суді» Криму відбулося перше судове засідання у справі Енвера Топчи, який звинувачується за статтею 205.6 КК РФ «Неповідомлення про злочин». Засідання пройшло в закритому для преси режимі. Знімати було дозволено лише оперативникам.

Про це розповів адвокат Еміль Курбедінов, передає «Кримська солідарність».

«Хочу додати, що як завжди нас супроводжують оперативні співробітники «поліції» або центру «Е». Сидячи в будівлі суду, вони ведуть оперативну зйомку. На питання — що вони роблять, вони кажуть, що «знімають природу». Ось такі смішні пояснення у співробітників «поліції», — розповів Курбедінов.

Клопотання адвоката про допуск слухачів «суддя» задовольнив і на прохання адвоката навіть поміняв зал судового засідання.

«Ми прийшли в маленький зал, де знаходилися тільки я, Енвер, перекладач, «прокурор» і «суддя». «Суддя» задовольнив наше клопотання з приводу допуску слухачів. Ми перемістилися в інший зал, оскільки ще шість осіб було допущено, але з дотриманням соціальної дистанції», — повідомив адвокат.

За версією слідства, обвинувачені нібито переписувалися в соціальній мережі «ВКонтакте» з невідомим Уміджоном Дадажоновим, який закликав їх взяти участь в бойових діях на Близькому Сході, і не повідомили про це спецслужбам.

«Кілька кримських татар звинувачується саме за цією статтею. Це така пробна куля — залякати населення, зробити з населення тих, хто буде доносити один на одного. Чому? Тому що абсолютно безглузде звинувачення. У сьогоднішньому судовому засіданні співробітник ФСБ, якого ми допитували, він більшою мірою говорив про громадянина, який нібито воює в Сирії. Співробітник ФСБ не знає — живий цей громадянин або мертвий, чи здійснював злочини на території Криму або не здійснював. Також він сказав, що було лише одне коротке листування, більше ніяких контактів у Топчи з цим громадянином не було. Решту він не пам'ятає і не може сказати», — переказав допит співробітника Курбедінов.

Окрім того, адвокат допитав представлених понятих і впевнений, що права його підзахисного були порушені вже на етапі проведення «слідчих заходів» в його домі, а поняті були спеціально відібрані.

«Я вважаю, що це — абсолютно зацікавлені люди. Я не вірю в їхню версію про те, що вони в 4 ранку гуляли біля ФСБ і їх випадково там зустріли співробітники і запросили їх на обшук. Я думаю, що це люди, які зацікавлені або залежні в тій чи іншій мірі від спецслужб», — впевнений адвокат.

Нагадаємо, 31 серпня 2020 роки після ранкових обшуків в будинках кримських татар було затримано чотирьох осіб: кореспондента і стримера «Кримської солідарності» Айдера Кадирова з Нижньогірського району, релігійного діяча Рідвана Умерова, співробітника МНС Айдера Аблякімова з Судака та будівельника Енвера Топчи з Совєтського району Криму. Силовики доставили їх в «УФСБ Криму» в Сімферополі і відпустили пізно ввечері, кілька годин не допускаючи до них адвокатів. Пізніше стало відомо, що «слідчий» ФСБ Криму Валерій Шерстюк порушив проти них кримінальні «справи». Всі затримані зараз перебувають під підпискою про невиїзд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ