Вступити до родини ATR

Кримськотатарська мова може додатися до Google Translate

9 грудня 2020, 15:35
881

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України звернулося до корпорації Google з проханням включити кримськотатарську мову у сервіс Google Translate.

Про це йдеться у листі Мінреінтерації за підписом віцепрем’єр-міністра України — Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, повідомляють у відомстві.

«Переконані, що інтеграція кримськотатарської мови до сервісу Google Translate сприятиме збільшенню кількості носіїв кримськотатарської мови, забезпечить сприятливі умови для розширення сфер застосування мови, зокрема, шляхом її популяризації за межами етнічної групи, стимулюватиме вивчення кримськотатарської мови представниками інших етносів, що в кінцевому результаті стане великим внеском в культурну спадщину корінного кримськотатарського народу  та України в цілому», — зазначив Резніков.

Водночас заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Снавер Сейтхалілєв повідомив, що зараз розробляється новий сайт Мінреінтеграції, де вся офіційна інформація міністерства буде також дублюватися ще й кримськотатарською.

«Кримськотатарська мова повинна бути максимально доступною для щоденного використання, навчання, досліджень, збагачення літератури. Ми розуміємо, що задля включення до сервісу Google треба напрацювати максимальний масив текстів кримськотатарською. Тому кримськотатарська громада готова підключитися до напрацювання. Це важливо для кримців, для яких кримськотатарська є рідною», — каже Сейтхалілєв.

Нагадаємо, Генеральна Асамблея ООН на своїй 74-й сесії проголосила період 20222032 років Міжнародним десятиріччям мов корінних народів з метою привернення уваги до проблеми втрати таких мов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ