Вступити до родини ATR

У День прав людини Рефат Чубаров нагадав про репресії Росії в окупованому Криму

10 грудня 2020, 12:58
1108

До дня прав людини голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вкотре нагадав про агресію Росії, зокрема репресії населення в окупованому Криму та воєнні дії на Донбасі.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Тимчасова окупація Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя стали причинами зафіксованих серйозних порушень і зловживань, скоєних по відношенню до мирних жителів Криму, зокрема позасудових вбивств, викрадень, насильницьких зникнень, політично мотивованих переслідувань, дискримінацій, утисків, залякувань, насильств, довільних затримань і арештів, тортур і жорстоких поводжень, зокрема з метою домогтися свідчень, і розміщення в психіатричний стаціонар, і їх примусове переміщення або депортацію з Криму до Російської Федерації, а також зафіксовані посягання на інші основні свободи, включаючи свободу вираження думок, свободу релігії або переконань, свободу асоціації та право на мирні зібрання», — зазначив голова Меджлісу.

На думку Рефата Чубарова, РФ намагається штучно змінити етнічний та демографічний склад населення Криму, витіснивши з півострова кримських татар.

«Незаконні і злочинні дії російської окупаційної влади на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, спрямовані на викорінення всіх форм інакомислення і протидії окупації, включаючи масові переслідування членів Меджлісу кримськотатарського народу і членів місцевих представницьких органів кримських татар, громадських активістів, правозахисників, журналістів, адвокатів, мають бути припинені міжнародними організаціями, включаючи ООН, ОБСЄ, Рада Європи. Зайве говорити про те, що Російська Федерація повинна бути примушена до звільнення тимчасово окупованих нею Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей», — наголосив Чубаров.

Голова Меджлісу вимагає, аби діючих керівників Росії притягнули до кримінальної відповідальності за порушення гуманітарного права.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ