Вступити до родини ATR

В Україні закон про перехідне правосуддя можуть ухвалити вже у 2021 році

11 грудня 2020, 09:21
659

Віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков сподівається, що Верховна рада ухвалить закон про перехідний період на Донбасі та в Криму у 2021 році. Цей документ стосуватиметься і перехідного правосуддя.

Про це віцепрем'єр-міністр розповів на презентації проєкту «ІЗОЛЯЦІЯ: must speak».

За словами Резнікова, у законопроєкті буде окремий розділ, що стосуватиметься перехідного правосуддя. Зокрема, будуть використані стандарти ООН, відповідно до яких основною метою буде захист права жертви на справедливість.

«У наступному році, маю надію, парламент прийме цей закон й це буде сигнал і людям, які проживають на окупованих територіях, і тим катам, які там перебувають, а також міжнародним партнерам для того, щоб вони розуміли, як ми будемо діяти», — заявив він.

Як повідомляв ATR.ua, раніше міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомляв, що в уряді готують пакет законопроєктів щодо так званого перехідного періоду для тимчасово окупованих територій, зокрема — про перехідне правосуддя.

Зазначимо, що повноцінна система перехідного правосуддя містить чотири основні напрями. Це —розслідування у судовому порядку кримінальних злочинів, які були вчинені під час конфлікту (насамперед тих, що стосуються порушення прав людини), відшкодування збитків жертвам (це можуть бути як матеріальні, так і нематеріальні компенсації), право на правду (зокрема, право людей знати, що саме трапилося з їхніми близькими), а також — інституційні реформи, що підвищують стійкість суспільства та запобігають виникненню нових конфліктів або напруження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ