Вступити до родини ATR

До окупованого Криму з материкової України відновлено поставки сировини для виробництва титану — ЗМІ

14 грудня 2020, 11:03
2506

У суботу, 12 грудня, порт Чорноморськ покинув рудовоз BOGDAN, завантажений 11,5 тисячами тонн ільменіту. Таким чином, поставки української сировини для виробництва титану в окупований Крим поновилися.

ФОТО: Marinetraffic

ФОТО: Marinetraffic

Про відновлення поставок та зміни у незаконних схемах повідомили у виданні «Думська».

«Судно прибуло у Чорноморськ ще 27 листопада, але його завантаженню довго перешкоджала СБУ. Піти йому вдалося тільки після втручання керівництва Фонду держмайна, яке таким чином відстоює інтереси державної  «Об'єднаної гірничо-хімічної компанії» (ОГХК),  що добуває ільменіт», — йдеться у повідомленні.

Видання з'ясувало, що рудовоз BOGDAN заявив в якості порту призначення турецький Самсун, але насправді прямував до болгарської Варни.

«У цьому легко переконатися за допомогою відповідних онлайн-сервісів, що надають інформацію про місцезнаходження цивільних судів. У Болгарії на нього чекає інший суховантаж — SOURIA. Руду перезавантажать на його борт, після чого SOURIA піде до берегів Криму», — пишуть журналісти.

Керівники Фонду держмайна намагаються переконати всіх, що ця — зовсім незаконна — схема необхідна для виживання Іршанського гірничо-збагачувального комбінату. Про те, що вантаж в результаті потрапить до окупованого Криму, чиновники, зрозуміло, мовчать.

За даними ЗМІ, з серпня цього року завод Фірташа отримав приблизно 35 тисяч тонн українського ільменіту. Постачала його все та ж SOURIA, що ходить під сирійським прапором.

Окрім того, стало відомо, що ще 10 грудня в одеському порті відшвартувався рудовоз «Діброва» під прапором Маршаллових островів. Судно прибуло до Одеси з Новоросійська і стоїть з навантаженням 15 тисяч тонн ільменітової руди. Порт призначення поки не відомий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ