Вступити до родини ATR

«Ситуація в Україні»: міжнародний суд завершив попереднє вивчення справи щодо Криму і Донбасу

14 грудня 2020, 10:45
659

Прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда оголосила про завершення попереднього розслідування у справі «Ситуація в Україні», пов’язаної зі збройним конфліктом у Криму та Донбасі.

Про це повідомила прокурор МКС Фату Бенсуда під час робочої зустрічі із заступником Генерального прокурора Гюндузом Мамедовим в Гаазі, пише пресцентр Офісу Генпрокурора.

Згідно з повідомленням, наразі Судова палата офісу прокурора МКС має прийняти рішення про відкриття повноцінного розслідування фактів вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності в умовах збройного конфлікту. Зокрема, йдеться про вбивства, насильницькі зникнення, катування, переслідування українців за політичними та релігійними переконаннями, примусову депортацію населення Криму на материкову частину України та колонізацію півострова.

Зазначається, що ці порушення норм міжнародного гуманітарного та кримінального права аналізувались офісом прокурора Міжнародного кримінального суду з 2015 року.

«Завершення попереднього вивчення ситуації є важливим кроком та гарантією правосуддя, в тому числі над вищим політичним та військовим керівництвом країни-окупанта», — зазначив Гюндуз Мамедов.

Канцелярiя прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуди дiйшла висновку, що наразі «iснують розумнi пiдстави вважати, що широкий дiапазон дiянь, скоєних в контекстi ситуації в Україні, становлять воєнні злочини і злочини проти людяності в межах юрисдикції МКС».

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання окупації українського півострова. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ