Вступити до родини ATR

Свідок обвинувачення — агент ФСБ: Курбедінов про «справу» Топчи

14 грудня 2020, 18:18
1564

У понеділок, 14 грудня у «Радянському районному суді» Криму учасники процесу у кримінальній «справі» Енвера Топчи «про неінформування» заслухали і допитали свідків обвинувачення.

ФОТО: скріншот відео ГО «КС»

ФОТО: скріншот відео ГО «КС»

«На самому початку засідання я заявив клопотання, щоб дані цього свідка були розкриті, адже «слідчі органи» не обґрунтували необхідність таких дій. Ми впевнені, що це агент держави — агент ФСБ, якого спецслужби використовують в інших кримінальних «справах»», — сказав адвокат Еміль Курбедінов в коментарі для сайту телеканалу ATR.

За словами адвоката, «прихований свідок» зміг відповісти лише на одне питання: щодо того, чи знайомий він з Енвером Топчи, і уточнив, що саме Топчи розповів йому про свого знайомого в ІДІЛ.

«На уточнюючі питання сторони захисту«Коли це було?»,«Де?» свідок відповідав, що не пам'ятає, або зовсім не відповідав», — сказав адвокат.

Окрім того, «прокурор» оголосив письмові докази з матеріалів «справи», проте, за словами адвоката, ця інформація більше мала відношення до діяльності Дададжонова в ІДІЛ. Також, «суддя» оголосив текст «явки з повинною», яку, за словами адвоката, відібрали у Топчи незаконно і під тиском.

«Просили викликати для допиту, на наступне засідання, експертів, які проводили лінгвістичну і психолого-релігіознавчу експертизу для цієї кримінальної «справи» на замовлення ФСБ РФ. Засідання відбудеться о 10.30 23 грудня», — резюмував адвокат.

Нагадаємо, 31 серпня 2020 роки після ранкових обшуків в будинках кримських татар було затримано чотирьох осіб: кореспондента і стримера «Кримської солідарності» Айдера Кадирова з Нижньогірського району, релігійного діяча Рідвана Умерова, співробітника МНС АйдераАблякімова з Судака та будівельника Енвера Топчи з Совєтського району Криму. Силовики доставили їх в «УФСБ Криму» в Сімферополі і відпустили пізно ввечері, кілька годин не допускаючи до них адвокатів. Пізніше стало відомо, що «слідчий» ФСБ Криму Валерій Шерстюк порушив проти них кримінальні «справи».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ