Вступити до родини ATR

Політв'язень Сулейманов із серцевими захворюваннями змушений проїжджати 1400 км на засідання: суд відмовляє йому в участі онлайн — Гемеджі

18 грудня 2020, 17:00
930

Політв'язень Амет Сулейманов знаходиться під домашнім арештом через серцеві захворювання, однак 17 грудня під конвоєм його доставили з Криму до Ростова-на-Дону у Південний окружний військовий суд на перше засідання у сфабрикованій РФ «справі про тероризм» (третя бахчисарайська група).

ФОТО: Крымская солидарность

ФОТО: Крымская солидарность

Про це повідомила адвокат політв'язня Ліля Гемеджі у програмі BUGUN на телеканалі ATR.

«Заявили кілька клопотань, перше — про звільнення державного адвоката, суд відхилив, мотивуючи рішення складною епідеміологічною ситуацією і правом на захист», — сказала Гемеджі.

Наступним клопотанням, за словами адвоката, була вимога про дотримання принципу гласності.

«Кілька місяців до суду не пускають родичів і журналістів через пандемію коронавірусу. А соціальна дистанція в залі не дотримується досі, але це клопотання теж було відхилене», — уточнила адвокат.

Вона додала, що Амет Сулейманов страждає від серцевих захворювань та знаходиться під домашнім арештом. Він змушений був приїхати з Криму до Ростова-на-Дону, провівши майже добу без сну, що згубно позначається на його здоров'ї та здатності брати участь у процесі.

«Для участі у сьогоднішньому судовому засіданні, Амет Сулейманов подолав відстань більш ніж 700 км. Його шлях почався з третьої години вчорашнього дня. До сьогодні у нього не було можливості поспати. З огляду на стан його здоров'я, з огляду на його інвалідність і серцеву недостатність, це було вкрай виснажливо для нього. Брати участь у сьогоднішньому судовому засіданні повноцінно він не міг, він постійно спирався на руки, і було видно, що стан його здоров'я сьогодні був значно гіршим, ніж у звичайні дні», — розповіла адвокат Гемеджі.

За її словами, навіть капітан автоінспекції по Бахчисарайському району Олександр Буняк, який здійснює контроль за пересуванням обвинуваченого Сулейманова, описав його як законослухняного громадянина і повідомив суду, що йому потрібно надати можливість взяти участь у процесі за допомогою відеозв'язку. Однак прокурор і суд відмовили у цьому клопотанні.

Суд задовольнив клопотання обвинувачення і продовжив перебування Сулейманова під домашнім арештом на 2 місяці — до 22 лютого 2021 року.

Наступне засідання відбудеться 13 січня 2021 року.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року окупанти у Криму увірвалися з обшуками до будинків сімох кримських татар. Так звані «слідчі дії» були проведені у матері Сейтумера Сейтумерова — ведучого телеканалу ATR, Сейдамета Мустафаєва — стрімера «Кримської солідарності», Сейтумера Сейтумерова — історика, Шукрі Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова, Амета Сулейманова і Айдера Сулейманова. Усім кримським татарам окупанти закидають участь у забороненій в РФ організації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ