Вступити до родини ATR

Незаконне вилучення земельних ділянок в Криму: майже 4 тис осіб постраждали від дій окупантів - Мамедов

18 грудня 2020, 19:35
1016

В окупованому Криму РФ порушила права власності майже 4 тисяч осіб, 85% з яких – зафіксоване незаконне вилучення земельних ділянок, у решти – руйнування нерухомості.

focus.ua

focus.ua

Про це повідомив заступник Генерального прокурора України в інтерв’ю агенції Укрінформ приводу ухвалення рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) про завершення попереднього вивчення ситуації в Україні.

«Улітку цього року спільно з правозахисною неурядовою громадською організацією ми подавали інформповідомлення щодо порушень прав власності в окупованому Криму. Моніторили сайти окупаційних судів, проаналізували майже 9,5 тисячі «судових рішень», спілкувалися з жертвами», - розповів Мамедов.

За його словами було ідентифіковано майже 4 тисячі постраждалих осіб, у 85% з яких – зафіксоване незаконне вилучення земельних ділянок, у решти – руйнування нерухомості.

«Ми показали у цій аналітиці систематичність та широкомасштабність незаконних дій окупаційних судових органів. Тобто це така непроста, тривала і, сказав би, монотонна робота, яка в результаті стає повноцінним для дослідження в МКС кейсом», - зауважив заступник генпрокурора.

Він також додав, що ці кейси поповнюються. Експерти виявляють нові факти, що стають новими аргументами та доказами порушень міжнародного гуманітарного права, на кшталт примусового призову до лав збройних сил РФ та мілітаризації, пропаганди війни серед дітей.

«Я вважаю, що певна точка неповернення вже пройдена. Правова оцінка Офісу прокурора МКС на цьому етапі дана: справді, в окупованих Криму та Донбасі мають місце воєнні злочини та злочини проти людяності, і це є юрисдикцією Гаагського трибуналу, як у нас його називають.  Тобто, попереднє вивчення ситуації в частині збройного конфлікту, яке тривало з вересня 2015 року, завершено», - резюмував Мамедов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ