Вступити до родини ATR

«Закони пам'яті»: депутат анонсувала відповідальність за заперечення російської агресії в Україні

21 грудня 2020, 14:50
531

Парламентарії готують закон, що передбачатиме відповідальність за висловлювання, які заперечують тимчасову окупацію Криму РФ.

Про це розповіла народний депутат України Єлизавета Ясько у програмі BUGUN на телеканалі ATR.

«Ми навмисно прописали у законопроєкті радикальну позицію і передбачили кримінальну та адміністративну відповідальність. Ми повинні визначитися — це злочин, будучи парламентарієм, їхати до Москви без офіційного дозволу і розповідати, що Крим не є українським, а на Донбасі йде громадянська війна».

За словами Ясько, законопроєкт передбачає також заперечення голокосту та депортації кримських татар.

«Як мінімум, повинні бути адміністративні штрафи за такі висловлювання, що суперечать держполітиці. Ми маємо зайняти проактивну позицію і виробити «закони пам'яті», як у Німеччині. Ми обіцяли формувати на цьому свою гуманітарну і культурну політику», — резюмувала депутат.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання окупації українського півострова. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ