Вступити до родини ATR

Онлайн-ритейлер РФ Ozon блокує карти користувачів окупованого Криму через матеріали BBC про присутність Mastercard на півострові

28 грудня 2020, 16:30
1826

Кримчани скаржаться на блокування банківських карток, оформлених ними раніше на сайті онлайн-ритейлера Ozon. Причиною блокування може бути матеріал про доставку банківської карти системи Mastercard на територію окупованого РФ півострова, який був опублікований на сайті BBC.

Така публікація росповсюджується окупантами через телеграм-канали.

«Напередодні старту IPO Ozon вказувала, що співпрацює з низкою партнерів, які доставляють товари в Крим і Севастополь. При цьому виручка, яку приносять компанії замовлення, оформлені у Криму, незначні (менше 1% від загального обороту), тому Ozon вирішив знизити ризики».

Стверджується, що на початку 2019 року російська компанія почала випускати неіменні банківські картки міжнародної платіжної системи Mastercard. Емітентом карти є російська компанія РНКО Платіжний центр, що працює під брендом Золота корона.

«Блокування карт почалася два тижні тому. До цього клієнти протягом декількох місяців вільно замовляли, поповнювали і розраховувалися даними картами. Підтримка Ozon повідомила, що функція поповнення карти більше недоступна — можливо лише витратити наявний на рахунку залишок грошових коштів», — уточнюється у поширеній публікації.

Багатьом користувачам сервісу в Криму з нульовим балансом на рахунку, згідно з інформацією, блокували карту. Потім, приходили смс, у яких вказувалося, що карта заблокована на підставі порушення договору оферти, який укладається між одержувачем карти і її емітентом — компанією РНКО «Платіжний центр». У чому саме полягало порушення, жодному з кримчан не пояснили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ