Вступити до родини ATR

ЗСУ розглядали трьохетапний план зі звільнення Криму: Кривонос про втрату можливості зупинити РФ через зраду

11 січня 2021, 09:32
753

На початку березня 2014 року ЗСУ розглядали сценарій зі звільнення окупованого РФ Криму. У генштабі розробили трьохетапний план, щоб видворити з півострова непрошених гостей без розпізнавальних знаків. Тим більше, що у той час в Криму з січня вже знаходилися дві розвідроти 25-ої повітряно-десантної бригади ЗСУ.

Про це розповів колишній заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос.

У 2014 році він керував штабом високомобільних десантних військ України. У лютому 2014 року десантники дійсно готувалися відбути до Криму, а операція зі звільнення планувалася на початок березня.

«І багато військових частин були орієнтовані діяти згідно з цим планом, щоб відбити можливі спроби захоплення територій. Серед них і частини ВДВ: 25-а повітряно-десантна бригада і 79-а аеромобільна бригада. Вони повинні були увійти до Криму, зайняти позиції і посилити ті угруповання у Криму, які були у той час у Збройних Силах України», — зазначив він.

Генерал-майор підкреслив, що російські військові не були готові йти до кінця, про що доповідали українські спецслужби. Кривонос впевнений, що ВСУ мали діяти рішучіше.

«Я вважаю, що ми повинні були показати зуби, огризнутися. Ворог завжди поважає силу. Історія показує, що росіянин, коли отримує жорстку відсіч, дає відкат назад і починає шукати вже нові шляхи. Цілком можливо, що до збройного опору в Криму і не дійшло б, коли б росіяни побачили, що увійшли свіжі частини ВДВ, які були здатні виконувати завдання. Подальша війна показала, що спецназ і ВДВ були мотивованими, підготовленими і здатними діяти рішуче, правильно і зухвало», — заявив він.

Однак реалізації задуманого завадила зрада. За словами Михайла Юрченко, який у 2014 році був заступником командира гірсько-піхотного батальйону 36-ої бригади берегової охорони у Перевальному, командир найбільш боєздатної бригади півострова Сергій Стороженко почав здавати частину росіянам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ