Вступити до родини ATR

ЄСПЛ підтвердив контроль РФ над Кримом до так званого «референдуму» — Малюська

14 січня 2021, 12:34
1042

Європейський суд з прав людини підтвердив контроль РФ над Кримом з лютого 2014 року, а не з часу так званого «референдуму».

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська на своїй сторінці у Facebook.

«ЄСПЛ підтвердив, що РФ мала ефективний контроль над Кримом ще з лютого 2014 року, а не з часу так званого «референдуму» – гарний юридичний факт, підтверджений судовим рішенням, який потім ми декому згадаємо», — написав Малюська.

За його словами, це рішення є юридичним фактом, що можна використати проти країни-агресорки.

«Рішення ЄСПЛ – потужний юридичний удар по міфології, яка використовується РФ у гібридній війні. Крим – це історія збройної агресії та грубих порушень прав людини, а не «референдуму» та «мирного волевиявлення», — додав Малюська.

Як відомо, 14 січня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) своїм рішенням визнав прийнятною справу «Україна проти Росії» (щодо Криму) та перейшов до розгляду справи по суті.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ