Вступити до родини ATR

Виправдовуючи окупацію Криму РФ: Цеков озвучив марення про відновлення кримчанами автономії 1945 року на референдумі 1991 року

15 січня 2021, 18:00
860

Пособник окупантів Сергій Цеков заявив, що в 1991 році, будучи народним депутатом УРСР, разом з усіма кримчанами відновлював кримську автономію, яка була ліквідована в 1945 році.

«Я тоді брав участь у виборчій кампанії і можу сказати, що практично всі верстви кримського суспільства одноголосно розуміли, що для отримання додаткових прав необхідно відновлювати кримську автономію, яка була ліквідована в 1945 році», — передають окупаційні ЗМІ слова чиновника.

Варто зазначити, що за інформацією україномовної Вікіпедії, Автономна Кримська Соціалістична Радянська Республіка — національно-територіальна автономія кримських татар, що існувала на території Криму з 1921 по 1945 роки, коли вона була скасована після визнаної незаконною та злочинною депортації кримських татар.

Говорячи відкрито про свої імперіалістичні і шовіністські погляди, пособник окупантів Цеков маніпулював, використовуючи свою фантазію: 

«Існування кримської автономії дозволило нам зберегти російську мову, наші традиційні культурні і духовні цінності, історичну спадщину, що дозволило нам сформувати спільність під назвою «народ Криму». Прийняли рішення про проведення референдуму про возз'єднання з Росією абсолютно легітимним шляхом», — цитують чиновника окупаційні ЗМІ.

Згідно ж інформації з російськомовної Вікіпедії, Конституція республіки Крим, діюча з 1921 по 1945, позначає, що корінні народи Криму — це кримські татари і караїми.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося у лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації. 31 липня 2014 року — у відповідь на анексію Криму і окупацію окремих районів Донбасу Росією — були запроваджені перші санкції проти РФ. Тепер ЄС і США системно продовжують економічні обмеження щодо країни-агресорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ