Вступити до родини ATR

Правозахисник Мустафаєв планує оскаржити незаконні дії співробітників СІЗО та прокуратури: політв'язень Кремля вийшов на зв'язок з рідними

21 січня 2021, 10:02
1163

Правозахисник Сервер Мустафаєв вперше за минулий місяць зміг зв'язатися зі своєю родиною зі слідчого ізолятора Новочеркаська. Він зателефонував своїй дружині Майє Мустафаєвій за офіційним телефонним зв'язком, що надається ФСВП Російської Федерації.

Про це повідомляють активісти ГО «Кримська солідарність».

Окрім того, за словами дружини, Мустафаєв подав позови і планує оскаржити незаконні дії співробітників СІЗО та прокуратури. У матеріалах справи, з якими знайомиться Мустафаєв перед розглядом апеляційної скарги, він фіксує безліч порушень. Є зауваження і з процесуальної частини.

«Зокрема, ознайомлення відбувається не за аудіопротоколом і без присутності адвоката. Також розуміти перекладача через відеоконференцзв'язок майже неможливо. Письмовий переклад суд давати відмовляється. За хронологією допущені помилки, а мови підсудних спотворені. Він каже, що його справа є «наочним посібником порушення прав», — розповіла Майє Мустафаєва.

Адвокат Ліля Гемеджі, коментуючи повідомлення про позови заарештованого правозахисника, розповіла, що перший позов спрямований на незаконне вилучення машинок для стрижки волосся у підсудних під час переведення з одного СІЗО в інше. Перукарське знаряддя не заборонене за правилами СІЗО, а без них ув'язнені не можуть приводити до ладу свій вигляд.

Другий позов був поданий у зв'язку з тим, що політв'язня у «справі про тероризм» алуштинської групи Ельдара Кантимірова відправили до штрафного ізолятору за вчинення намазу під час візиту прокурора в СІЗО. Скарга вже подавалася раніше його сусідами по камері, але тоді вона була проігнорована.

Нагадаємо, 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа). Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекір’яєва, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і Едема Смаїлова сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Ще одного фігуранта цієї «справи» — Ернеса Аметова — визнали невинним. Так, російський суд призначив Марлену Асанову 19 років ув’язнення, Мемету Бєлялову — 18 років, Тимуру Ібрагімову — 17 років. Їх визнали винними нібито в організації забороненої в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Іншим фігурантам призначили такі терміни: Серверу Зекір'яєву — 13 років, Серверу Мустафаєву — 14 років, Сейрану Салієву — 16 років, Едему Смаїлову — 13 років. Їх суд РФ визнав винними нібито в участі у забороненій в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ